KultúraSzékelyföldTudomány

Hungarikum lesz kibédi Mátyus István szellemisége

Kétnapos rendezvénysorozattal tisztelegnek a jeles személyiség emléke előtt

295 éve született és 220 éve halt meg kibédi Dr. Mátyus István orvos-polihisztor, Marosszék első orvostudósa és nyelvművelője, ennek alkalmából október közepén orvostörténeti emékgyűlést rendeznek és gyógyászati pontot avatnak Kibéden.

A kétnapos rendezvény a marosvásárhelyi református temetőben koszorúzással kezdődik, majd a kibédi Mátyus István Általános Iskolánál kopjafa-avatással folytatódik október 15-én. Másnap, október 16-án, szombaton kiállításmegnyitóval és emlékgyűléssel tartanak a szervezők (Kibéd önkormányzata, a Dr. Mátyus István Egyesület és a Magyar Elhízástudományi Társaság), a kiállításon az orvosprofesszor hagyatékát láthatják az érdeklődők.

Az emlékülésen a polihisztor mai leszármazottai, Dr. Mátyus András nyugalmazott fül-orr-gégész szakorvos (két évtizedig a székelyudvarhelyi kórház igazgatója volt), illetve Dr. Mátyus Gyula senior és Dr. Mátyus Gyula, illetve magyarországi és németországi meghívottak (Dr. Kapronczay Katalin, Dr. Kiss Enikő) méltatják a nagy előd életművét.


Kibédi Mátyus István: Ó és Új Diaetetica az az: Az életnek és egésségnek fenn-tartására és gyámolgatására. Istentől adattatott nevezetesebb Természeti Eszközöknek… elé-számlálása… I-III. darab. Mellyben, hat darabokra intézve, a’ maga elébbi Diaeteticájának Első darabját bővebben ki-magyarázta… Posonyban, 1787-1793. Füskúti Landerer Mihály. 1t. (a szerző rézmetszetű címképe)+XX+(20)+463p.; XXXVI+(12)+488p.; LVIII+(14)+418p. Az első magyar nyelvű egészségvédelmi és táplálkozástudományi munka, amely egyaránt az egyik legfontosabb darabja a hazai orvostörténeti és gasztronómiai irodalomnak is.

„Fogékonyabbá szeretnénk tenni, szenzibilizállni akarjuk Kibéd lakosságát értékeivel, ismerje meg mélyebben ezt az embert, szülőfalujának páratlan tudósá, bölcselőjét, aki a közjó szolgálatában élte életét, magyar nyelven az első nagyterjedelmű orvosi művet hagyta reánk páratlan nyelvezettel” – írják a meghívóban a szervezők. Dr. Mátyus István szellemisége egy lezajlott folyamat végeredményeként hungarikum lesz, a rendezvény ezt is ünnepli.

ÉSZM-információ

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb