ErdélyKultúra

Égig érhetett az ének – Siculus Fesztivál kilencedikszer

Sokkal felszabadultabban, közel a normalitáshoz

Bár még idén sem lehet korlátlan felszabadultsággal szervezni tömegrendezvényeket, a Siculus Fesztivál is egyike lehetett azoknak a programsorozatoknak, amelyek immár – remélhetőleg – a járvány után zajlanak. Idén tizenhárom együttes jutott tovább az első szűrőn, objektív okok miatt azonban két banda – az Empírium és a Hóhányók – nem tudott itt lenni. Ettől függetlenül a mezőny igen színes volt. Nem is történt meg a beskatulyázás, nem volt idén sem elvárás, hogy valamely könnyűzenei műfajhoz kapcsolódjanak a szerzemények. Az eredetiség volt a legfontosabb, az előadás, a zene és a szöveg minősége, illetve az, hogy magyar dalok hangozzanak el.

A belépés ingyenes volt, de regisztrációhoz kötötték a jelenlétet

Ezt Bartalis Izabella, a főszervező, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont menedzsere mondta, de a zsűri többi tagjai is hasonlóképpen fogalmazták meg ide kapcsolódó gondolataikat. Bíró Barna Botond, a Hargita Megyei Tanács alelnöke a rendezvény hármasságát hangsúlyozta a megnyitón: lehetőség az együtteseknek a kiemelkedésre, lehetőség a továbblépésre, harmadszor pedig lehetőség Székelyudvarhely megyei jogú város számára, hogy olyan tehetségkutató fesztivált szervezzen és bonyolítson le évi rendszerességgel, amely Erdélyben, a romániai magyar nyelvterületen páratlan, igazi unikumnak számít.

Bartalis Izabella és Bíró Barna Botond

Szép kihívás, hogy fesztivált vissza tudjuk helyezni abba a magasságba, ahová az „alapító atyák” több mint fél évszázaddal ezelőtt elhelyezték, hogy a Siculus Fesztivált mindenki mérték és értékadó seregszemleként tartsa számon. Nem mellékes az sem – tette hozzá az elöljáró –, hogy idegenforgalmi szempontból is igen fontosak ezek a találkozók, az ilyen jellegű fesztiválok, mert hozzájárulnak ahhoz, hogy régiónkról hírt kapjon a külvilág, hogy erősödjék a rólunk alakuló pozitív kép.

Lőrincz Ildikó, a Forrásközpont munkatársa és Virányi Attila, a Metropol frontembere

Jelentős érdeklődés mellett

Erdély és a Székelyföld minden szegletéből érkeztek előadók. A résztvevők egy igazi szakmai zsűri előtt mutathatták be, hogy mit alkottak az utóbbi időszakban. Idén öt díj odaítélésre került sor: a Siculus-fődíj – ezer euró értékben –, és négy Siculus-díj 500-500 euró értékben, stúdiófelvétel formájában. „Azért döntöttünk a stúdiófelvételek mellett – mondotta Bartalis Izabella –, mert gyakran előfordul kezdő zenekaroknál, hogy nem rendelkeznek olyan professzionális felvételekkel, amelyeket a helyi televízió és rádiók sugározhatnak; az ilyen felvételek sokat segíthetnek a népszerűsítésükben, további bevételeket jelenthetnek számukra, illetve olyan referenciát, amely nagyban segítheti további kibontakozásukat, karrierjük megfelelő alakulását.” Ezen kívül idéntől bevezettek egy újítást is, egy 500 eurós közönségdíjat.

Félig-meddig szabadon

A Márton Áron tér középső része, a Patkó, kellő távolságtartással mintegy 250 ember befogadására alkalmas. Idén is óvatosak voltak – nem kellett oltási igazolást felmutatni, bevallásos alapon működött beléptetéskor az adatrögzítés, amely a telefonszámot tartalmazta –, de mind a három napon megfordult itt ezer-ezer látogató, az eredményhirdetést követő gála – amely lapzártánk után zajlott – talán még ennél is népesebb nézősereg előtt zajlott. Simán lehetett a fesztivál ideje alatt mintegy háromezer-háromezer ötszáz betérő látogatóval és rajongóval számolni.

A zsűri – balról jobbra – Virányi Attila Németországban élő, nagyváradi származású zenész, a Metropol frontembere és összetartója, Boros Zoltán zeneszerző, filmrendező, az RTV Magyar Adásának nyugalmazott főszerkesztője, a Siculus Fesztivál zsűrijének mindenkori tiszteletbeli elnöke, Fülöp Lóránd, a 4S Street együttes szólógitárosa, Bartalis Izabella, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont vezetője, Zilahi Csaba, a Kolozsvári Rádió zenei szerkesztője, az erdélyi gitártáborok kezdeményezője, a zsűri elnöke, Orosz-Pál Levente rádiós szerkesztő, a Transylvanum dalszerzője és énekese, Balázs Imre József székelyudvarhelyi születésű író, költő, a Korunk főszerkesztő-helyettese, Szakadáti Mátyás zenész, előadó, a Kőbányai Zenei Stúdió tanszékvezetője, a Petőfi Kulturális Ügynökség képviselője a Siculus Fesztiválon – Fotó: Forrásközpont

Az idei díjazottak

Kezdjük hátulról. A Metropol-díjat Hána László vehette át Székelyudvarhelyről, aki veterán zenésznek számít, hiszen ezelőtt fél évszázaddal is muzsikált. Ez a díj egy Metropol cd-t tartalmaz, amelyet tavaly vett fel egy magyarországi stúdió, és egy olyan eredeti bakelit-nagylemezt, igazi ritkaságot, a Metropol első és egyetlen, az Electrecordnál kiadott albumát, amelynek az még a külön érdekessége, hogy a dalokat egy nap alatt rögzítették annak idején a bukaresti stúdióban. Emellett minden együttes átvehetett egy-egy olyan dvd-t, amely a Metropol „életútját” tartalmazza.

Közönségdíjas a House of Pineers – ez az elismerés 500 euró értéket képvisel, amelyet a Petőfi Kulturális Ügynökség biztosított, hangszer, illetve hangtechnika vásárlására fordítható –, a szavazás az online-térben zajlott a fesztivál közösségi oldalán. Siculus-díjat adtak át a Dream Flow, a Lunda, a Stevie Ker és Vadász együtteseknek – ezek a díjak 500-500 euró értékhatárig terjedő felvételekre biztosítanak keretet. A Siculus-fődíj idén a Szintaxis együttesé – 1000 euró értékben –, ezen fölül pedig a Petőfi Kulturális ügynökség magyarországi fesztiválon való fellépést, utazási és ellátási költségeket biztosít az együttes tagjainak a következő egy évben egy kiválasztott időpontban.

Boros Zoltán és a Metropol – Nagyálmos Ildikó felvételei

Boros Zoltán zeneszerző, az RTV Magyar Adásának nyugalmazott főszerkesztője, aki szombaton maga is fellépett a Metropollal – tehát zenészként ma is aktív –, azt kívánta, hogy „égig érhessen az ének”, és szóljon ötven év múlva is magyarul a dal, itt a Patkóban. Ugyanilyen jókívánságokkal búcsúzott

Virányi Attila, a zsűri elnöke, aki a Metropol frontembere is, a 2022-es évi viszontlátás reményében búcsúzott.

A háromnapos programsorozatot a fesztiválnyertes Szintaxis és a Budapestről érkező Szabó Balázs Bandájának fellépése zárta, amelynek utaztatását szintén a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatása révén biztosíthatták.

A 9. Siculus Fesztivál a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szervezésében valósulhatott meg, annak fenntartója, Hargita Megye Tanácsa anyagi támogatásával. Társszervező az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET). A fesztivál helyi partnere Székelyudvarhely Város Polgármesteri Hivatala a helyszínt és a technikai háttér egy részét biztosította. Főtámogatóként a Petőfi Kulturális Ügynökség Zrt. vállalt komoly szerepet a fesztivál lebonyolításában és a további perspektívák megteremtésében, hiszen a jövőben is segíteni fogja az együttesek fejlődését és hazai, illetve anyaországi népszerűsítését.

www.siculusfesztival.com

A külön meg nem jelölt fotókat a szerző, a címképet Farkas Antal készítette

Simó Márton

 

Tekintse meg Farkas Antal kollégánk videó-felvételét:

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb