ErdélyKultúraSzékelyföld

Sínen az idei Siculus Fesztivál

Sajtótájékoztatót tartottak a szervezők

Úgy tűnik, hogy ez a könnyűzenei fesztivál jó gazdára talált a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpontnál. A Forrásközpont menedzsere, Bartalis Izabella a hétfőn délelőtt 10 órakor, a Patkóban – amikor a rendezvénysorozat majdani színhelyére összehívta a sajtó képviselőit – elmondta, hogy kimondottan büszkék arra, hogy idén is ők vehették át ezt a szép feladatot. Azt is kiemelte, hogy sok köszönetet kaptak azért is a közönségtől és a résztvevőktől, hogy a múlt évben a korlátozott lehetőségek ellenére, pandémiás körülmények közepette, ha visszafogottan, de – ellentétben sok hasonló programmal – kellő odafigyeléssel mégiscsak megtarthatták a nyolcadik fesztivált. Bízik abban, hogy a közegészségügyi állapotok megfelelnek majd, s az időjárás is kedvező lesz a kilencedik fesztivál idején, amely augusztus 13. és 16. között fog zajlani.

A tizennyolc jelentkező közül végül tizenkét együttest választottak ki, amelyek a versenyprogramok során megméretkezhetnek. A szakmai zsűri tagjai: Demeter Szilárd zenész, író, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a Siculus-zsűri tiszteletbeli elnöke; a zsűri elnöke, Zilahi Csaba, a Kolozsvári Rádió zenei szerkesztője; Boros Zoltán zeneszerző, televíziós szerkesztő, Virányi Attila, a Metropol együttes frontembere, Balázs Imre József költő, a Korunk folyóirat főszerkesztő-helyettese, Orosz-Pál Levente, rádiós szerkesztő, a Transylvanium dalszerzője és énekese, valamint Fülöp Loránd, a 4S Street együttes szólógitárosa.

A sajtótájékoztatón készült felvétel – Fotók: Simó Márton

A fesztivál megnyitására augusztus 13-án, pénteken délután 4 órakor kerül sor, majd ezt követően bemutatkozik négy versenyben levő együttes. Este 9 órától a Csajod – a 8. Siculus Fesztivál nyertese – 10 órától pedig A 4S Street együttes – a 6. Siculus Fesztivál nyertese – koncertezik.

Augusztus 14-én, szombat délután 2 órakor zenei workshopot tartanak a benevező együttesek számára, majd 4 órától ismét négy versenyben levő banda bemutatkozó előadását követhetik az érdeklődők. Este 8-tól a Metropol együttes – az ötven évvel ezelőtti (!) nyertes –, utána pedig a Transylvanium lép fel a fesztiválszínpadon.

Augusztus 15-én, vasárnap délután 2 és 5 között két benevező csapat meghallgatása zajlik, ezt követően pedig a zsűrizés következik, amelynek eredményét az este 7 és 8 között tartandó díjátadó gálán ismertetik. Este 8 és fél 9 között a nyertes ad koncertet, majd Szabó Balázs Bandája lép fel.

Képünk illusztráció

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke elmondta, hogy a megye teljes mellszélességgel támogatja ezt a programot, alintézménye révén átvállalja a mintegy 150 ezer lejre emelkedő költségek tetemes részét, de jelentős Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának szerepvállalása, cégek, magánvállalkozók hozzáállása is, akik szintén kellően értékesnek érzik ezt a programsorozatot. Bíró Barna Botond úgy fogalmazott, hogy fontos a könnyűzenei hagyományok támogatása és életben tartása, legalább annyira szükséges, mint a szintén itt, a székely anyavárosban felújított és felfrissített, néhány éve ismét útjára indított Táncháztalálkozó, amely idevonzza az Erdélyben működő népzenészek és a -táncosok jelentős részét, tapasztalatcserére, fejlődésre, ismerkedésre teremtve meg rendszerint a lehetőségeket.

A szervezők azt is hangsúlyozták, hogy a fesztiválon érvényesek lesznek a távolságtartási szabályok, hiszen a Márton Áron tér, s ezen belül a Patkó befogadóképessége korlátozott. A résztvevők kérik arra, hogy igyekezzenek betartani egymás közt az egy métert, és viseljenek maszkot. Oltási igazolás vagy teszt felmutatása nem szükséges, viszont a beléptető kapunál regisztrálnak, és mindenkinek karszalagot adnak. A belépés idén is ingyenes.

www.siculusfesztival.com

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb