CivilszféraÉletmódErdélyKultúra

MES – Míves Emberek Sokadalma – Székelyudvarhely – Frissítve!

Ne látogatói, résztvevői legyünk a rendezvénynek!

Helyi kézművesek, táncosok, zenészek, énekesek bevonásával háromnapos programsorozattal zajlik a 18. Míves Emberek Sokadalma. Péntektől vasárnap estig sokszínű, családcentrikus programmal várják a Székelytámadt várba a kikapcsolódni vágyókat.

A fesztivál igazgatója, Czir­jék Katalin üdvözölte elsőként a szerdait sajtótájékoztató résztvevőit, és elmondta: olyan rendezvény lesz idén, amely tényleg rólunk szól, velünk történik, az előadóművészek, alkotók többsége is helyi.
– Idén nekünk kell rendezni a sorainkat, hogy jövőre tényleg igazi házigazdák lehessünk, és fogadhassuk a vendégeket – tette hozzá.
Sokgyerekes anyukaként ismeri az igényeket, ezért prioritás volt egy olyan rendezvény létrehozása, ahol a család apraja-nagyja jól érzi magát. Ezért számtalan olyan programot állítottak össze, ami azt sugallja: ne látogatói, hanem résztvevői legyünk a rendezvénynek.
– Csináld magad fesztivál lesz, hisz aki rászánja az időt, biztosan alkotni fog a sátrakban. Utána már nem úgy tekint a népművészetre, mint valami távoli dologra, hanem olyan tevékenységre, amit bárki művelhet. Hisz erről szól: díszítjük, amink van, szebbé tesszük életterünket, úgy zenélünk és táncolunk, ahogy őseinknek tetszett és nekünk is jólesik. A népművészet akkor él, ha kipróbáljuk, műveljük és továbbvisszük – mondta a népművészeti fesztivál igazgatója.

A megyei tanács alelnökének, Bíró Barna Botondnak köszönték a szervezők a fesztivál újraélesztését.
– Örülök, hogy a Míves Emberek Sokadalma hazatért Székelyudvarhelyre, hisz volt olyan időszak, amikor nem sikerült itthon megszervezni, pedig óriási értéket jelent nemcsak a városnak, hanem az egész térségnek. A megyei önkormányzatban elértük, hogy kiemelten támogathassuk ezt az eseményt és emellett az Artera Alapítvány több tevékenységét is. A hagyományaink megélése mellett közösségi érzést is ad ez a rendezvény, amire az elmúlt évben nem volt lehetőség – mondta Bíró Barna Botond.
Hozzátette: akik idelátogatnak, a kulturális, antropológiai környezetre kíváncsiak, hogy kik vagyunk, hogy élünk, mik a hagyományaink, miért vagyunk ilyenek, amilyenek vagyunk, tehát minden, ami az identitásunkhoz tartozik.

Bartalis Izabella, a társszervező Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont vezetője elmondta, örültek a megkeresésnek, és kötelességüknek érezték az ügy mellé állni.
– Kulcsfontosságú, hogy ennek a fesztiválnak a szervezésében részt vállaljunk. A kultúránk, hagyományaink tartják meg szellemi és lelki egészségünket, mindemellett identitásmegőrző szerepe is van. Ezen a hétvégén lehetőséget biztosítunk arra, hogy a családok olyan hétvégét töltsenek el, ahol kultúrával tudnak töltekezni, ahol a hagyományainkat megnézhetik, és hiteles környezetében aktívan részt vehetnek a programokban – mondta Bartalis Izabella, aki fontosnak tartotta olyan helyi előadók meghívását, akik az utóbbi évben nagyon nehéz helyzetbe kényszerültek.

A klasszikus zenétől a népzenén át a modern zenéig minden műfaj képviselteti magát: fellép a Lelkes, Tokos és Kedves zenekar, a Legato, a Riverenza, a Vaga Banda és Kozsika& The HotShots. Lesz táncház, illetve középkori harcbemutató az Arany Griff Rend jóvoltából.

Az idén 21 éves Artera Alapítvány vezetője, Lőrincz Zsuzsánna elmondta: egyrészt azért hozták létre a rendezvényt több mint két évtizeddel ezelőtt, hogy legalább egy hétvégére itt tartsák a városba érkező turistákat, segítve ezzel a turizmusból élőket is, másrészt pedig a kézműveseknek adjanak egyfajta megmutatkozási lehetőséget, és népszerűsítsék őket.
– Az elején a régi generációtól nagyon sokat tanultunk, és lassan eljutottunk oda, hogy idén több mint száz fiatal résztvevője volt annak a tanfolyamnak, amelyet partnerségben szerveztünk a Népfőiskolával. Ahhoz képest, hogy az alapítvány nem intézmény és nincs fizetett alkalmazottja, napi szinten szervez programokat, képzéseket. Ebben az évben a kadicsfalvi Míves Alkotóház beköltözik a MES-re, betekintést nyerhetnek az alkotóműhelyekbe, részt vehetnek a folyamatokban gyerekek és felnőttek egyaránt – mondta Lőrincz Zsuzsánna.
Hozzátette: sajnos a MES művészeti vezetője, Horváth Károly halála nagyban beárnyékolta a rendezvény jövőjét, hisz általa olyan neves és népszerű együttesek jöttek el kevés pénzért, amely amúgy nagyon sokba került volna a szervezőknek. Ha sokan az ügy mellé állnak, nem szűnik meg, lesz folytatása – véli az Artera vezetője.

A részletes programról az Artera Alapítvány, illetve a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont honlapján és Facebook-oldalán olvashatnak bővebben. A rendezvényre a belépés ingyenes, adományokat viszont elfogadnak mind az Artera, mind a dévai Szent Ferenc Alapítvány részére.

www.hagyomany.ro

Nagyálmos Ildikó


FRISSÍTVE!

A hét végén több alkalommal is kilátogattunk a Míves Emberek Sokadalmába (MES). Több kapcsolódó programot végignéztünk, beszélgettünk a szervezőkkel és a résztvevőkkel. Mindenki örült a folytatásnak és az együttlét lehetőségének. A kiértékelő véleményeket majd az eseménysorozat lezárulása után fogjuk megkérdezni Lőrincz Zsuzsától, az Artera Alapítvány képviselőjétől, Bartalis Izabellától, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forráközpont menedzserétől és Czirjék Katitól, a MES fesztiváligazgatójától, akik nélkül ez a szép program nem valósulhatott volna meg.

Mívesek vásárában (szombat) 1.

Szombati látogatásunkról írtunk a Hargita Népe portálján: Zajlik a Míves Emberek Sokadalma, képriportot is készítettünk, amelyből pár felvételt itt láthatnak.

Mívesek vásárában (vasárnap) 2.

Vasárnap ugyancsak a déli órákban voltunk jelen. Általában a helyükön tartózkodtak az árusok, itt-ott lehetett látni, hogy erősítés is érkezett családtagok vagy kollégák személyében. A látogatók – bár észleltünk köztük velünk együtt visszatérő vendégeket is – nyilvánvalóan kicserélődtek.

Sokan szentmiséről, istentiszteletről tértek be. Ha nem is vált ismét igazi népünnepéllyé a MES, mint korábbi fénykorában, de magától értetődően foglalta el azt a rangot a színvonalas udvarhelyi programok sorában, amelyet előtte a két évtized alatt kivívott. Más településekről, külföldről is érkeztek, bár nem lehetett akkora „turistaáradatról” beszélni, amilyen a járvány előtti időkben felkereste ilyenkor a Székelytámadt-várat, de azért itt-ott voltak magyar vendégek és fellépők, két regáti, történetesen olténiai családdal is szóba állhattam. Szembeötlő volt, hogy idénre még nem sikerült megszólítani, illetve mozgósítani a szomszédos régiók dél- vagy közép-erdélyi, illetve a Kárpátokon-túli kézműves hagyományőrzőket.

Simó Márton

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb