EgyházKözéletKultúrapolitika

Kormányrendelettel kerüljön vissza a Batthyáneum jogos tulajdonosához!

Az Erdélyi Magyar Szövetség közleménye

Az erdélyi magyar nyilvánosság a sajtóból értesülhetett arról, hogy immár jogerősen is elutasította a legfelsőbb bíróság a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár visszaszolgáltatását a római katolikus érsekségnek.

A restitúció folyamata hosszú évek húzódó, az erdélyi magyar közösség számára kevés jót ígérő folyamat, mely nap mint nap szemünk előtt tartja a tényt, hogy az EU-tag Romániában az igazságszolgáltatás a magyar közösség ügyei kapcsán kettős mércét alkalmaz. A kommunista diktatúra idején, állami vezérlettel ellopott javakat csak nagy nehézségek árán, és csupán hellyel-közzel szolgáltatják vissza jogos tulajdonosaiknak, a mostani eset pedig jól bizonyítja, hogy a román hatóságok önkényesen járnak el, valamint figyelmen kívül hagynak történelmi tényeket, a Batthyáneum esetében például azt, hogy Batthyányi Ignác püspök végrendeletében rendelkezett a Batthyáneum sorsáról, melyet az egyházra és az erdélyi provinciára hagyott.

Az elmúlt időszakból számtalan példa bizonyította már, hogy a román államvezetés mindent megtesz annak érdekében, hogy törvényhozatali eszközökkel és bírósági határozatokkal szentesítse a korábbi, kommunista elkövetők által végrehajtott lopást, s ezen igazságtalan helyzetet örök időkre igyekeznek bebetonozni.

Jogkövető állampolgárokként nem tehetünk mást, mint tiszteletben tartjuk a különböző bíróságok ítéleteit, de ezzel egyidőben egyetlen pillanatra sem mondhatunk le a közösségünket megillető javak teljeskörű visszaszolgáltatásáról.

E bonyolult helyzetben kézenfekvő megoldást jelent a magyar képviselet jelenléte Románia kormányában, így szorgalmazzuk, hogy a hatalomban lévő magyar döntéshozók érjék el: a Batthyáneum kerüljön vissza – kormányrendelet útján – jogos tulajdonosához, a római katolikus érsekséghez!

Itt az idő, hogy a magyar kormányzati szerepvállalásnak történelmi egyházaink elrabolt javai kapcsán is kézzel fogható eredménye legyen!

Az Erdélyi Magyar Szövetség Országos Bizottsága

www.emsz.org

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb