EgyházKárpát-medenceKultúraVallásVilág

Budapestre várják Ferenc pápát és öt kontinens zarándokait

Ismertették a NEK programját

Elkészült a 2021. szeptember 5–12. közötti budapesti katolikus világtalálkozó programja – jelentették be a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szervezői május 13-án. A sajtótájékoztatón elhangzott: a nyitó- és záróesemény a Hősök terén lesz és az utóbbin Ferenc pápa is részt vesz. Üzenetértékű a Szentatya látogatása, hiszen legutóbb 21 évvel ezelőtt, II. János Pál pápa volt jelen Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, Rómában. A pápák rendszerint követek útján képviseltetik magukat a világeseményeken és videóüzenetekben köszöntik a zarándokokat.

A NEK alapvetően katolikus világtalálkozó, de 2021-ben jóval több is lehet ennél: minden jószándékú ember első nagy találkozása a világjárvány után – mutatott rá Mohos Gábor püspök, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkárságának vezetője és Fábry Kornél, a NEK főtitkára. A kongresszus programjairól elmondták: azok változatosak lesznek, megszólítják a hitet mélységében megélőket éppúgy, mint azokat, akik keresik az utat, a találkozást Jézussal, amelyre a világesemény meghívása is utal. A találkozót megelőzi a Teológiai Szimpózium, amely a Kongresszus bevezető eseménye lesz 2021. szeptember 2–4. között Esztergomban. Az Eucharisztiáról, a szentségimádásról hallhatunk előadásokat magyar és külföldi – köztük európai és tengerentúli – teológusoktól. A részvétel regisztrációhoz kötött és díjköteles.

A kongresszus nagyszabású nyitóünnepséggel – ezerfős kórus közreműködésével – szeptember 5-én a Hősök terén veszi kezdetét. Május 31-ig jelentkezhetnek azok, akik elsőáldozóként szeretnének részt venni a nyitószentmisén. Ilyen lehetőség legutóbb 83 évvel ezelőtt, az 1938-as Eucharisztikus Világkongresszuson volt. Az esemény egyben a főegyházmegye iskoláinak tanévnyitó ünnepsége is. Fontos tudni: a NEK rendezvényei akadálymentesek, a szervezők jeltolmácsokat biztosítanak.
A NEK „hétköznapjain”, szeptember 6–10. között az események fő helyszíne a Hungexpo lesz. A szentmiséken kívül tanúságtételek és előadások hangzanak el. Öt kontinensről várják a szervezők az előadókat és természetesen a zarándokokat is.

A legmesszebbről, a Fülöp-szigetekről José Palma, Cebu érseke érkezik, aki közel 11 ezer kilométert utazik a helyszínig. Találkozhatnak az érdeklődők Andrew Yeom Soo-jung bíborossal, Szöul érsekével is – ő az első római katolikus vezető, aki 2014 májusában átlépte Észak-Korea határát. Jön továbbá Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának elnöke – ő Szent II. János Pál pápa szertartásmestere volt évtizedeken át.

A golyóálló bíborosként emlegetett riói érsekkel is találkozhatunk. A brazil Orani João Tempesta bíboros túlélt két fegyveres rablást és egy utcai lövöldözést. Számos előadó érkezik olyan országból, ahol napi szinten kell szembesülni a keresztények elnyomásával, üldözésével.

Május 31-ig kedvezményesen válthatnak belépőt az érdeklődők a Hungexpón lévő programokra, amely meleg ebédet is tartalmaz.

Városszerte is egész héten változatos programokkal várják a szervezők az érdeklődőket a NEK keretében: Böjte Csaba előadása, ForrásPont, Ákos koncert, családi nap a Margitszigeten, Szent István Könyvhét és vásár a bazilika előtti téren, a Csík Zenekar, a Szent Efrém Férfikar, a 100 Tagú Cigányzenekar, a Moszkvai Patriarchátus Kórus koncertje – csak néhány ezen programok közül. A kongresszus hetében zajlik majd az Ars Sacra Fesztivál is.

A Kossuth téren szeptember 11-én, szombaton Erdő Péter bíboros celebrál szentmisét, amely után gyertyás körmenetet tartanak a Hősök teréig. Az esemény egyben országos ministránstalálkozó is lesz.

A zárószentmise szeptember 12-én, vasárnap 11 óra 30 perckor kezdődik a Hősök terén. Az Operaház 120 fős zenekarán kívül fellép az Operaház kórusa és az ország minden tájáról érkező tagokból álló nagykórus összesen 2080 fővel. A tervek szerint Ferenc pápa szeptember 12-én érkezik Budapestre, ő celebrálja a NEK zárómiséjét.

Városszerte infópontok nyújtanak majd segítséget az érdeklődőknek. A NEK sikeres lebonyolításában számos önkéntes is részt vesz, akikhez május végéig még van lehetőség csatlakozni. Erre biztatnak az Önkéntesek hírnökei is: többek között Miklósa Erika operaénekes, Dani Gyöngyi paralimpikon világbajnok tőröző, Dánielfy Gergő színész és Kuzmányi István, a Magyar Kurír és az Új Ember főszerkesztője.

Az eseményekre regisztrálni az iec2020.hu oldalon lehet.

Forrás: NEK – sajtóiroda
Fotó: Ambrus Marcsi

Néhány kapcsolódó programról ITT olvashat!

www.iec2020.hu

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb