CivilszféraEUSzékelyföld

Székelyföldért megmozgattuk Európát!

Az utolsó napon Belgiumban is teljesült a küszöb

Izsák Balázs szerint akár múlt időbe is lehet tenni a 2013 óta használt „Székelyföldért megmozgatjuk Európát!” jelszót. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke azon a sajtótájékoztatón beszélt erről, amelyet pénteken tartott Sepsiszentgyörgyön a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtésének az éjfélkor bekövetkező lezárása alkalmából.

Izsák Balázs elmondta: a koronavírus-járvány miatt kétévesre kiterjesztett aláírásgyűjtés alatt az unió több mint 1,4 millió állampolgára írta alá kezdeményezésüket, és a sajtótájékoztató órájáig tíz országban (Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Horvátországban, Írországban, Spanyolországban, Lettországban, Szlovéniában, Svédországban és Litvániában) gyűjtöttek több aláírást, mint amennyit az EU megkövetel. Hozzátette azonban, hogy az utóbbi napokban nagy lendületet vett a belgiumi aláírásgyűjtés, és éjfélig minden bizonnyal ott is sikerül túllépni a küszöböt. A sajtótájékoztató időpontjában 98 százalékon állt a belgiumi aláírások aránya, és már csak 222 aláírás hiányzott a küszöb átlépéséhez. (Később kiderült, hogy itt is összegyűlt a kért kvóta. – A Szerk.)

Az SZNT elnöke felidézte: 2013-ban a makfalvi majálison tűzték ki először a molinót a „Székelyföldért megmozgatjuk Európát!” jelszóval, amikor elindították az európai polgári kezdeményezés szervezését. A bejegyzéséért folytatott hatéves pereskedés és a támogató aláírások kétéves gyűjtése után a jelmondat immár akár múlt időbe is tehető.

Pesty László egy „homless kartonnal”, ahogy ezt a módszert a fanyalgók csúfolták – Svédország is megvan! – Fotó: Gerilla.hu

Hangsúlyozta: tavaly a magyar Országgyűlés állásfoglalása adott nagy lendületet az aláírásgyűjtésnek. Az állásfoglalás azt jelezte, hogy az egész magyar társadalom a kezdeményezés mögött áll. „Nem várt segítségnek” nevezte Klaus Iohannis román államfő tavaly áprilisi magyarellenes kijelentését, mely újabb lendületet adott az aláírásgyűjtésnek. „A jó ügyeket az ellenfelek is segítik. (…) Bármit tesznek azért, hogy elgáncsolják, akaratuk ellenére segítenek” – állapította meg a kezdeményező bizottság elnöki tisztségét is betöltő közösségi vezető. Felelevenítette azt is, hogy a közösségi portálokon közölt reklámjaikat többször is letiltotta a portálok tartalmát ellenőrző algoritmus, azonban minden ilyen alakalommal sikerült tisztáznia, hogy az Európai Bizottság által bejegyzett polgári kezdeményezést hirdetnek, amely aláírásgyűjtésére az EU biztosítja az internetes felületet, és melynek ő vezeti a kezdeményező bizottságát, így a tilalmat valamennyi alkalommal feloldották.


Pesty László Brüsszelben 2021. május 7-én – Fotó: Írdalá.hu

A péntek éjféli határidőig a minimális 1 millió helyett az EU több mint 1,4 millió állampolgára írta alá a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést. Az utolsó napon a 11 országban, Belgiumban is összegyűltek az aláírások. Mint ismert, az online aláírásgyűjtést az Írdalá.hu csapata koordinálta. Pesty László kampányfőnök román idő szerint 13 órakor jelentette be, hogy Belgiumban is összegyűltek az aláírások. „Szándékosan hagytuk a végére Belgiumot, mert Magyarországnak kissé ambivalens a viszonya a brüsszeli bizottsággal. Nem engedte, bíróságon kellett küzdeni vele, hogy egyáltalán el lehessen kezdeni az aláírásgyűjtést.”


Az SZNT elnöke az aláírások hitelesítését jelölte ki a következő feladatnak. Reményét fejezte ki, hogy a hitelesítési folyamat után is teljesülnek az érvényességi feltételek.

Hozzátette, hogy 2022 februárjáig meg kell semmisíteniük a papíron gyűjtött aláírásokat, így addig a hitelesítési folyamatnak be kell fejeződnie. Kijelentette: akkor kívánják iktatni az Európai Bizottságnál az EU polgárai által is támogatott kezdeményezést, amikor a legnagyobb esélyét látják annak, hogy a folyamat sikeres legyen, és a bizottság jogszabályt kezdeményezzen. Addig a nemzeti régiók európai mozgalmának az építésére kívánnak összpontosítani.

Izsák Balázs kijelentette: a mozgalomnak már két tagja van, hiszen kedden Tőkés Lászlóval az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökével tárgyalt, aki az EMNT támogatásáról biztosította.

Az MTI Jelentése nyomán

Az Élő Székelyföld Egyesület médiafelein mindvégig támogattuk a kezdeményezést. A jó dolgok csak összefogással, összmagyar konszenzus mentén valósulhatnak meg.

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb