kiállításKultúra

Festői Felvidék Ladislav Struhár felvételein

Fotókiállítás a Haáz Rezső Múzeum körül

A Művészeti Karaván elnevezésű program célja a felvidéki magyarok és a velük egyazon közösségekben élő emberek mindennapi életének helyszínei, a festői tájak és az ember alkotta környezet bemutatása a Felvidéktől nagy földrajzi távolságra élő Székelyföld lakói számára, illetve fotóművészeti alkotások által közelebb hozni az ő világlátásukat, életszemléletüket.

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont a Haáz Rezső Múzeummal partnerségben, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Magyarország) támogatásával a Művészet Karaván elnevezésű programsorozat Székelyudvarhelyi állomásához érkezik. A Festői Felvidék Ladislav Struhár felvételein című kiállítás megnyitója a Haáz Rezső Múzeum előtti udvartérben 2021. május 13-án, csütörtökön 18 órától valósul meg.


Fotó: Czsk.net

Ladislav Struhár 1954-ben született Pozsonyban, részben magyar család leszármazottjaként. Fotográfusként főként táj- és építészeti fényképezésre összpontosít. A nemzetközileg is elismert hivatásos fotóművész több fényképészeti kiadvány, fotóalbumok és naptárok szerzője, szlovákiai tájképekből összeállított állandó kiállításait a Szlovák Kulturális Központokban, Budapesten, Szófiában, Varsóban és Taskentben helyezték el. Munkája révén sok kortárs fotós számára jelent példaképet. Felvidék egyedülálló tájképét és építészetét bemutató sajátos stílusú felvételeit a székelyudvarhelyi megnyitót megelőzően a Csíki Székely Múzeumban, Székelykeresztúron a Molnár István Múzeum udvarán, majd Szentegyházán a Gábor Áron Művelődési Házban csodálhatták meg az érdeklődők az elmúlt hónapokban.


A székelyudvarhelyi tárlatot Szabó Béla magyarországi fotográfus, a kiállító barátja méltatja. A megnyitón F. Chripkó Krisztina és a Quartetto vonósnégyes zenés köszöntője Harold Arlen: Somewhere over the rainbow, John Newton: Amazing grace, illetve Antonio Vivaldi: Tavasz és Tél c. műveknek ad hangot.

Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várnak a kiállításra, ugyanakkor a járvány miatti korlátozásokat figyelembe véve, kérikaz érdeklődőket, hogy tartsák be az egészségvédelmi szabályokat.

Címkép: Apfsr.com – Struhar portfolio

A Forrásközpont közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb