kiállításKultúra

A szabadság színeváltozásai

A Székely Nemzeti Múzeum kiállítása március 15-e tiszteletére

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeit és alakjait felidéző, az intézmény képzőművészeti és történelmi gyűjteményeinek műtárgyait egymással párbeszédbe állító kiállításon eddig soha be nem mutatott, vagy újonnan vásárolt műtárgyakat láthat most a nagyközönség.

Március 15-e tiszteletére új kiáéllítással jelentkezik ideiglenes kiállítóhelyén a múzeum, a sepsiszentgyörgyi Lábasházban.

A tárlaton központi helyet foglal el a nagyváradi születésű Miklóssy Gábor (1912–1998) festőművész több alkotása, ezek között is kiemelt szerepet kap Gábor Áron című festménye, amely száz évvel a forradalmi események után készült és amellyel nemrég gazdagodott a múzeum képzőművészeti gyűjteménye. Miklóssy Gábor festményei mellett olyan híres alkotók munkái is helyet kapnak, mint Gyárfás Jenő, Cseh Gusztáv, Varga Nándor Lajos, Szopos Sándor vagy Somogyi Győző. A képzőművészeti alkotásokat a történelmi gyűjtemény válogatott, külföldi kiállításon éppen nem szereplő darabjai egészítik ki.

A tárlat május 21-ig látogatható, hétfőtől szerdáig és pénteken 9-től 16 óráig, csütörtökön 9-től 19 óráig, valamint szombat-vasárnap 10-14 óráig.

A járványügyi létszámkorlátozás miatt a kiállításmegnyitót csak a múzeum facebook oldalán követhetik, élőben, március 15-én, hétfőn, 17 órától: https://www.facebook.com/SzekelyNemzetiMuzeum.

Házigazda: Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója. A kiállítást köszönti: Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A tárlatot megnyitja: dr. Bordás Beáta, művészettörténész. A megnyitó hangulatához a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület tagjai (Sala Zsolt, Keresztes Attila, Nagy Csongor, dr. Kádár László, Jakab Kevend), valamint Császár Katalin tanítványai járulnak hozzá.

Székely Nemzeti Múzeum, Kós Károly u. 10

Lábasház, Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér 7.

A Székely Nemzeti Múzeum közlése nyomán

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb