PublicisztikaVallás

Kiiszod a kelyhet?

... hogy az Isten iránti teljes bizalom meghittségében ünnepelhess.

Nagyböjt derekán járunk. Az Úr Jézus szenvedésének csúcspontja az Olajfák hegyén vívott haláltusája. Fájdalmában vért izzad, és könyörög az Atyához: „Abba, Atyám, vedd el tőlem e kelyhet! De ne úgy legyen, ahogy én akarom, hanem ahogyan te.” (Mk 14, 36). Vagy: „Atyám, ha lehetséges, kerüljön el ez a kehely, de ne úgy legyen, ahogy én akarom, hanem ahogyan te.” (Mt26, 39) Szent Lukácsnál is hasonló: „Atyám, ha akarod, kerüljön el ez a kehely. De ne az én akaratom teljesüljön, hanem, a tied.” (Lk 22, 42)

Emlékezetünkbe idézhetjük a két Zebedeus testvér anyjának kérését, hogy fiai majd az eljövendő Messiás jobbján és balján üljenek. Jézus első kérdése Jakabhoz és Jánoshoz: „Készek vagytok kiinni a kelyhet, melyet nekem ki kell innom?” Majd azt mondja nekik: „A szenvedések kelyhét velem együtt kiisszátok majd, de hogy ki üljön mellettem jobb és bal felől, azt nem én döntöm el. Azok ülnek majd ott, akiket erre a mennyei Atya kiválasztott.” (Mt 20, 20-28)

https://www.youtube.com/watch?v=MdrGSdpahP0

Krisztus megváltó keresztáldozata óta a keresztények számára a kehely elsősorban a szenvedés kelyhét jelenti. Ehhez kapcsolódik az Eukarisztia és az üdvösség is… Tovább

Címkép: Envagyok.info

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb