Publicisztika

Már pedzi…

Sebestyén Péter írása

Még nem harapott rá, de már nem sok híja… – horgászok szokták ilyesmivel biztatni magukat. Valami ilyesmi ez a járvány-színjáték is, amit a hatóságok egyre kifinomultabb módon csempésznek be tudatunkban. Immár két éve egy óra nem telik el, hogy ilyesmit ne halljon az ember a híradásokban.

Azt mondja ugyanis egy szaki ma reggel a rádióban, hogy a negyedik hullám kifejezetten a be nem oltottakat fogja támadni. Ez egy ilyen járvány. A korona körbe kell érjen. Akkor ragyog minden ékköve, ha mindenkit elért. Nem szabadulnak meg tőle azok sem, akik nem oltatták be magukat, s azok sem, akik megszenvedték már. Micsoda fondorlatos terelgetés. Addig, s addig, hogy legyömöszölöm a delikvens torkán, ha nem kéri, akkor is. Hisz augusztusban jár le a garanciája, ránk szárad, ha megmarad. Romlott szérum meg kinek kell. Inkább adjunk kedvezményeket, lebegtessük előtte a szabadság illúzióját – akár törvénytelenül is, – hiszen akik nem oltatják be magukat, pont ők különböztetik meg magukat, hátrányosan… Felhívják magukra a figyelmet, és feltépik az ingüket: ide lőjetek! A többiek, a lojálisak kárára…

Ha már a harmadik hullám tetőzött, és lehet menni strandra, koncertre, külföldi nyaralásra, ha már van hozzá zöld igazolvány is, de közben alábbhagyott az oltási kedv és láz, nosza, neki, húzzunk elő még egy ászt a kalap alól: Vigyázz, mert jön a negyedik hullám! És te leszel az oka. Direkt téged, méltatlan oltatlant fog kiszúrni. Beléd verem a bűntudatot is, ha kell, mert ha nem ellenkeztél volna, már rég az ötödik hullámnál járnánk. Temiattad jön, aki nem oltottad be magad. S mivel nem tudunk téged elkülöníteni egy oltásmentes enklávéba, hiszen elvegyülsz köztünk és rontod a levegőt a jó fiúk kárára, jöhet az újabb riogatás. Az újabb hullámmal, s akkor majd a maszk nem véd meg.

Az oltás lett az új megváltó. A jólét, a prosperitás, a változás, az újraindulás garanciája. És csodálkoznak, hogy az átlagember nem ostoba. Hogy az emberek nem birkák, tudnak és mernek gondolkodni. Szabadon, meggyőződésüknek megfelelően képesek nemet is mondani. Pedig megy a propaganda, a kampány, tőről metszett szakértők nyilatkoznak össze-vissza, s ha valami nem stimmel, hát Istenem, a tudomány is változik, fejlődik.

Te pedig azzal maradsz, amid volt. Ahogyan Gáboréknál a férj a külföldi munkavállalásból hazajőve tapasztalja, hogy fél év után az asszony megint gyermeket vár. Mire az asszony csak ennyit fűz hozzá: – Mi van Gazsi? Úgy kaptál, ahogy hagytál!…

Címkép: Sutori.com

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

"Ezt is ajánljuk"
Bezárás
'Fel a tetejéhez' gomb