ErdélyKárpát-medenceKultúraTörténelem

Trianon 101.

Tematikus vándorkiállítás

A tavaly elmaradt Trianon 100. című, évfordulós kiállítást nyitották meg október 13-án a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Gimnázium első emeleti folyosóján. Ez a tárlat időrendben ismerteti azt a történelmi eseménysort, amely az Osztrák-Magyar Monarchia, illetőleg a történelmi Magyarország utódállamokra való felbomlásához vezetett.

A kiállítást Sashalmi-Fekete Tamás, a Magyarságkutató Intézet Történeti Kutatóközpontjának munkatársa nyitotta meg, aki elmondta, hogy ez a vándortárlat ritkaságszámba menő kordokumentumokat használ fel, amelyek közt katonai felvételek, magángyűjteményekből származó relikviák, illetve – nyilvánvalóan – korabeli sajtódokumentumok egyaránt felbukkannak.

A tárlaton nyomon követhető az időrendi sorrend, amely áttekinti az előzményeket, azokat a jeleket, amelyek a soknemzetiségű államban már a dualizmus korában megmutatkoztak, aztán az első világháború előtt, illetve a világégés vérzivataros éveiben és az azt követő forradalmak alatt olyannyira felerősödtek, hogy az ország felbomlásához és a trianoni végkövetkezményhez vezettek.

A továbbiakban – mondotta Sashalmi-Fekete Tamás – rendhagyó történelemórákkal mélyítik el a középiskolások ide vonatkozó ismereteit, később a Tamási Áron Gimnáziumba, majd a Művelődési Házba is elviszik ezt a kiállítást.

A megnyitóünnepségen alkalmi előadással lépett fel az iskola kórusa.

A szerző felvételei

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb