politikaSzékelyföld

„Ki kell lépni a politikai karanténból”

Miklós Zoltán politikai szerepvállalásra készül

A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum igazgatója, dr. Miklós Zoltán néprajzkutató csütörtökön, október 14-én, a Gizi Csárdában tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy hiteles, a civilizált politikai diskurzusra képes és a helyiek érdekeit felvállaló emberek bevonásával szeretné megújítani az RMDSZ helyi szervezetét Székelyudvarhelyen, és meg is pályázná annak városi elnöki címét.

Elmondta, hogy eddig csendes szemlélője volt a helyi politikának, közéletnek, s megtalálta a hangot az évek során a városi vezetéssel, most azonban úgy érzi, eljött az ideje, hogy ő is tegyen ezért a közösségért, amelyben 2004 óta él, s amely őt befogadta.

Ezt a döntését baráti beszélgetések, szakmai vonalon folytatott párbeszédek után hozta meg, hiszen azt tapasztalta, hogy miután – a helyhatósági változásokat követően – Derzsi László lemondott, az RMDSZ városi szervezete gyakorlatilag megszűnt. Ebben a pillanatban azt sem tudni, hogy mikor lenne esedékes a tisztújító közgyűlés megtartása, bár úgy tudni, hogy ennek a szervezeti szabályzat értelmében januárral bezárólag meg kellene történnie.

Miklós Zoltán, akit eddig intézményvezetőként, illetve tudományos munkássága révén ismerhettünk, úgy gondolja, hogy tapasztalatával, baráti kapcsolataival, az évek alatt megszerzett információkkal szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy új lappal indulhasson az RMDSZ. Meggyőződése, hogy jelenleg ez az egyetlen érdekképviseleti szervezet, amely számottevő erőt képvisel Erdély- és Székelyföld-szerte. Ha sikerül megújítani a helyi szervezetet, Udvarhely is felzárkózhatna Gyergyószentmiklós, vagy Csíkszereda szintjére. „Ki kell mozdítani ezt a várost a politikai karanténból” – fogalmazott, abban a reményben, hogy sikerül mozgósítania egy sikeres, megbízható és hiteles aktivistákból álló csapatot.

„Az asszony nem szól bele. Ha én úgy gondolom, hogy erre szükség van, akkor biztat…”

„Megkérdezte a feleségem, hogy szükségét érzem-e ennek a plusz feladatnak? Erre azt válaszoltam, hogy kötelességnek tartom, tennék a közösség érdekében, feltéve, ha az emberek is kellőképpen elfogadnak… Jó munkát, kitartást kívánt. Szóval a család és a legszűkebb baráti környezet mellettem áll.” Tudatában van annak, hogy ez egyáltalán nem lesz könnyű, hiszen a székely anyavárosban még mindig erős az ellenérzés az RMDSZ-szel szemben, de bízik abban, hogy szemléletváltással, frissítéssel lehetséges lesz egy integráló csapatot létrehozni, amely alternatívát kínál majd a 2024-es helyhatósági választásokon.

A szerző felvételei

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb