képzőművészetkiállításKultúraSzékelyföld

Sepsiszentgyörgy – Intermezzo – Székely Géza grafikai kiállítása a Lábasházban

Képzőművészet

Pénteken, 2024. augusztus 30-án, 18 órától a sepsiszentgyörgyi Lábasházban megnyílik Székely Géza képzőművész grafikai kiállítása. A kiállítást dr. Deák Ferenc Loránd művészettörténész méltatja, a tárlat kurátora Éltes Barna szobrászművész. Az est házigazdája Vargha Mihály szobrászművész, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója.

Kötődéseinek alappillére a székely falu, amelynek bölcsője Alsócsernáton. Az innen inspirálódó jelképekben törekszik az egyetemesség megélésére. Így a képein ábrázolt otthonban a végtelent, az egyszeriben a mitikus utáni vágyat keresi. Alkotásaiban önmagát és önmagunkat adja.


Fotó: Horváth László

Székely Géza (1958) a marosvásárhelyi Művészeti Líceumban érettségizett (1977), majd a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát (1985). Nagy Pál, Bordi Géza, Török Pál, Hunyadi László, Feszt László voltak a mesterei. 1985-től Torján, 1990-től Kolozsváron rajztanár. Képei sokszorosított és vegyes technikákban készülnek, egyik kedvelt műfaja a rézkarc. A kolozsvári Apáczai Csere János Líceum Galériájának szervezőjeként több tematikus kiállítást rendezett (Psalmus, Szárnyalás, Kép és Zene), melyeken Dsida Jenő, Áprily Lajos, Szabó Lőrinc emlékezetét is fölidézte. Könyvterveket készített Fekete Vince és Sántha Attila versesköteteihez. Az 1990-es évektől magyarországi alkotói táborokban is működik, például a Hejcei Műhelyben, az encsi, a hortobágyi alkotótáborokban. Jelentős könyvillusztrátori tevékenysége. Műveit egyéni és csoportos kiállításokon mutatja be. Jeles közgyűjtemények őrzik munkáit, köztük a kolozsvári Gy. Szabó Galéria. (A Wikipédia nyomán)


Lelkébe és lelkünkbe markol, a lét nagy kérdéseit feszegeti, teszi láthatóvá-érzékelhetővé, tárgyiasít az olykor bizarr, de rendkívül szuggesztív képzettársítások, a szürrealizmus eszköztárának maximális kihasználásával. Összegzésképpen megállapítható, hogy a virtuóz módon kidolgozott felületek esztétikai élményénél többet akar nyújtani: egy eltűnőfélben lévő tárgyi kultúra és létforma átírására és átmentésére vállalkozik anélkül, hogy a néprajzi és történelmi relikviák puszta katalógusát állítaná össze.

A tárlat Kovászna Megye Tanácsa támogatásával, a Székely Nemzeti Múzeum szervezésében valósulhatott meg.

A kiállítás 2024. szeptember 30-ig látogatható hétköznapokon 9 és 16 óra között.

 

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb