KultúraSzékelyföldSzépirodalom

Elhunyt Vári Attila

Az író 78 éves volt

Meghalt Vári Attila próza- és esszéíró, költő, adta 2024. augusztus 10-én, szombaton hírül a Magyaradás, a Román Televízió bukaresti magyar adásának közösségi oldala. „Sajnálattal értesültünk Vári Attila haláláról. A próza- és esszéíró, költő majd három évig, 1972-ig volt szerkesztőségünk munkatársa. Isten nyugtassa!” – közölte szombat este az egykori munkatársak csoportja.

Vári Attila 1946. március 3-án született Sáromberkén. A középiskolát Marosvásárhelyen végezte; ugyanitt a Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskola, majd Kolozsvárt a BBTE magyar szakos hallgatója volt. 1968-tól a sepsiszentgyörgyi Megyei Tükör, majd 1972-ig a bukaresti rádió és televízió marosvásárhelyi munkatársaként tevékenykedett. Diplomát a bukaresti színház- és filmművészeti főiskola rendezői szakán szerzett. Romániában 1981-ben megfosztották közlési jogától, könyveit kivonták a könyvtárakból, majd bezúzták őket. 1983-ban áttelepült Magyarországra. Itt előbb a MAFILM rendezőiroda és a Film–Színház–Muzsika munkatársa, majd a Magyar Televízió irodalmi osztályának vezetője; 1995-től néhány éven át a Magyar Köztársaság bukaresti nagykövetségének munkatársaként dolgozott.

Több mint harminc könyve jelent meg. 1977-ben és 1980-ban elnyerte a Romániai Írószövetség díját, 1986-ban Artisjus-, 1989-ben József Attila-díjban részesült. 1997-ben megkapta A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, majd 2018-ban Prima-díjas lett.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb