KultúraSzékelyföld

Miért nem mondjuk magyarul?

Pódiumbeszélgetés Tusványoson

Az MCC Magyar Összetartozás Intézete pódiumbeszélgetést tart Tusványoson a magyar tudományos és köznyelv helyzetéről. A nyelv páncélszekrény: benne őrizzük múltunkat, a világ jellegzetesen magyar értelmezéseit, történeteinket, hitvilágunkat, gondolkodásunk és világszemléletünk elemeit, apáról fiúra örökített hagyományainkat.

Azonban a nyelvnek is, mint minden élő szervezetnek, szüksége van a karbantartásra, különben nemkívánatos jelenségek terjedhetnek el. Az utóbbi években ilyen a magyar nyelv háttérbe szorulása a tudományos diszkurzusban, illetve az angol szavak, kifejezések egyre markánsabb térhódítása a sajtóban és egyes szakmai csoportok nyelvezetében.

A probléma még ennél is bonyolultabb a határon túli magyar közösségek, azon belül a szórványmagyarság esetében, ahol a magyar nyelv gyakran már csak a túlélésért küzd.

A XXXIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényén e kérdéskört járja körül Lakatos Mihály, az MCC Magyar Összetartozás Intézetének szenior kutatója a meghívott szakértőkkel.

Vendégek: Balázs Géza nyelvész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetője, a Partiumi Keresztény Egyetem professzora; Bethlendi András kisebbségjogász, az MCC erdélyi akadémiai ügyeinek igazgatója; Gudor Kund Botond, a Gyulafehérvári Református Egyházközség lelkésze, a Nagyenyedi Református Egyházmegye esperese.

Helyszín: Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, Tusnádfürdő, Mátyás király udvar.

Időpont: 2024. július 24., szerda, 11.00 óra.

– Nyári Szabadegyetem és Diáktábor olyan nemzetközi esemény, amely a határokon átnyúló együttműködés és a politikai párbeszéd fórumaként tekinthető, szembeállítva a magyar és a román szempontokat közérdekű kérdésekben. A szabadegyetem célja: őszintén, nyíltan, kötetlenül beszélgetni az országaink társadalmi átalakulási folyamatát kísérő problémákról. Az előadásokon rendszerint aktuális, mindkét országot érintő témákat vitatnak meg meghívott előadók… Tovább

www.tusvanyos.ro

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb