CivilszféraKultúraNéprajzNéptáncSzékelyföld

Magyarországi turnéra indul Zetelakáról az Ezüstfenyő Néptánccsoport

Kultúrával, néphagyományokkal a magyar-magyar kapcsolatok bővítéséért

Az együttes vezetője, Kovács Imre táncoktató a programmal kapcsolatosan elmondta, hogy nyári vendégszerepléseik történetének leghosszabb turnéját kezdik el hamarosan, amely 21 napig tart. Udvarhelyszéki táncrendet, legényes, leányos és páros táncokat mutatnak be a legkülönbözőbb vidéki és fővárosi helyszíneken.

Augusztus 1-én este indulnak, első magyarországi állomásuk 2024. augusztus 2-án Tiszanána (Heves vármegye); aztán augusztus 3-án Abádszalók (Jász-Nagykun-Szolnok vármegye), augusztus 4-én Albertirsa (Pest vármegyében).

Az együttes civilben – a Bodó Galéria és Aukciósházban (2023) – Fotó: Frigyesy Ágnes

A fővárosba először augusztus 5-én érkeznek, ahol több fellépési alkalom és közös program várja az együttest. Délelőtt a Bodó Galéria és Aukciósház vendégei, ott rövid műsort mutatnak be. Ezt követően „könnyű ebédre” hivatalosak Kiss István régiségkereskedő jóvoltából. Ezt követően kora délután idegenvezető kíséretében megtekintik az Országházat, ahol Jakab István, az Országház alelnöke, a Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége (Magosz) elnöke fogadja a székelyföldi fiatalokat. Budapesti tartózkodásuk fénypontja a Belgrád rakpart 21-ben lesz (a földszinti rendezvénytérben), ahová a Budapesti Székely Kör szervez előadást az Ezüstfenyő Néptáncegyüttes számára. Az est házigazdája: Frigyesy Ágnes, Szalézi Szent Ferenc-díjas újságíró, a Budapesti Székely Kör elnöke. A táncbemutató ingyenes, adományokat viszont szívesen elfogadnak (az ajánlott összeg 1500 Ft).

Frigyesy Ágnes (2023) – Fotó: Nagybanya.ro

Regisztrálni a frigyesy@gmail.com e-mail címen, vagy a (+36)20-383-1417-es telefonszámon lehet!

Kovács Imre táncoktató (b1) máréfalvi felnőtt hagyományőrzőkkel az I. Udvarhelyszék Népviseletben találkozón (2023) – Simó Márton felvétele

Ezt követően, augusztus 6-án Etyekre (Pest vármegye) utazik a társulat, a következő napon, augusztus 7-én a székesfehérvári Videoton Holding vendégei. Augusztus 8-án Balatonfenyves (Somogy vármegye), 9-én Balatonmáriafürdő (Somogy vármegye) 10-én Alsópáhok (Zala vármegye) helyszínek következnek. Buzsák (Somogy vármegye) augusztus 11., Nagyszokoly (Tolna vármegye) augusztus 12., Adánd (Somogy vármegye) augusztus 12., Hőgyész (Tolna vármegye)/ Kalaznó (Tolna vármegye) augusztus 13., Nagyberki (Somogy vármegye) augusztus 14., Solt (Bács-Kiskun vármegye) augusztus 15.

A Dunántúlról visszatérve: Solt (Bács-Kiskun vármegye) augusztus 15-én, augusztus 16-án Tass (Bács-Kiskun vármegye), Dunaföldvár (Tolna vármegye) augusztus 17-én, augusztus 18-án Foktő (Bács-Kiskun vármegye) állomások kerülnek sorra, aztán augusztus 19-én Szár (Fejér vármegye).

Augusztus 20-án másodszor látogatnak el Budapestre, részt vesznek az ünnepélyes zászlófelvonáson a Kossuth téren, délben Páty községben (Pest vármegye) tartanak előadást, majd augusztus 21-én indulnak vissza, de megállnak Derekegyháza községben (Csongrád-Csanád vármegye), ahol tartanak még egy bemutatót, és augusztus 22-én hajnalban érkeznek haza Zetelakára.

Zászlófelvonás a Kossuth-téren (2020) – Fotó: MTI

Akárcsak a korábbi esztendőkben, most is bővültek a kapcsolatok. Az együttes táncoktatójának az a törekvése, hogy növendékei eljuassanak az ismert nagyvárosi és történelmi helyszíneken túl Magyarország kevésbé látogatott, kisebb településeire is, hogy elvigyék a népdalt és a néptáncot, s hogy új élményekkel és barátságokkal gazdagodva, majd közössen tervezzenek további találkozásokat, hiszen az elmúlt évtizedekben az ilyen együttlétek nyomán jöttek létre azok a kapcsolatok, amelyek révén az anyaországi műkkedvelők is eljuthattak a Székelyföld megannyi szegletébe, így a havasalji Zetelakára is.

Írásunk a továbbiakban frissül!

A szervezők menet közben beszámolnak majd az élményeikről. Írásos-képes napló a turné lezárulta után várható!

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb