CivilszféraÉlet-módÉletmódÉpítészetKultúraNéprajzSzékelyföld

Farkaslaka – Tájházas szakemberek továbbképzése zajlott

Ismerni kell az értékőrzés módszertanát

Július 17-18. között a farkaslaki Kultúrcsűrben 20 tájházvezető részvételével zajlott tájházi képzés a Szentendrei Skanzen és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szervezésében. Az idei második ilyen képzés megnyitóján Bartalis Izabella, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont vezetője, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és dr. Bereczki Ibolya, a Szentendrei Skanzen ágazati feladatokért felelős volt főigazgató-helyettese köszöntötte a képzés résztvevőit.

Dr. Bereczki Ibolya, a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatóságának leköszönő igazgatója, Nagyné dr. Batári Zsuzsanna néprajzkutató, a Szentendrei Skanzen ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese, tudományos és ismeretátadási igazgató, Prikler Szilvia Beatrix néprajzos muzeológus, a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatóságának megbízott igazgatója és Fancsalszki Noémi néprajzos muzeológus tartottak előadásokat kiállítástípusok a tájházakban, a kiállítások funkciói és hasznosítása, kiállítási forgatókönyvek és szövegek, források használata a kiállításrendezésben, interpretációs lehetőségek tájházi környezetben, valamint programszervezés a gyakorlatban témakörökben.

A Skanzen munkatársai mellett dr. Kinda István, a Székely Nemzeti Múzeum néprajzos muzeológusa a kiállítások létrehozásáról, dr. Dimény-Haszmann Orsolya, a csernátoni Haszmann Pál Múzeum vezetője a szabadtéri környezetben létrehozott kiállításokról, dr. Salló Szilárd, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa pedig a Hargita megyei Tájházak heti rendezvénysorozatról adott elő. Három Hargita megyei tájház képviselője: Szallós Kis Judit (Máréfalva), Pop Anna (Tordátfalva) és Ilyés Emőke (Bögöz) egy-egy általuk szervezett
programról tartottak beszámolót. Hadnagy Jolán, a Tamási Áron Művelődési Egyesület vezetője a képzés helyszínét, a farkaslaki Kultúrcsűrt mutatta be a résztvevőknek.

Ez a partnerségben megvalósuló képzés egy négyalkalmas sorozat része.

A további szakmai találkozókra októberben és novemberben kerül sor.

A Forrásközpont közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb