Élet-módGazdaságSzékelyföldÜzletVidék

Mi a REL és miért jó?

Keresse a Helyénvaló termékeit!

A REL = Rövid élelmiszer-ellátási lánc, Rövid élelmiszer lánc, Rövid ellátási lánc. A rövid élelmiszerlánc már a globalizált mezőgazdasági struktúrák előtt is fontos volt a mezőgazdaságban, bár a gazdák és a végső fogyasztók között már a kereskedelem kezdete óta léteztek közvetítők.

Az Európai Bizottság REL definíciója: olyan ellátási lánc, amely korlátozott számú gazdasági szereplőt foglal magába, akik elkötelezettek az együttműködés, a helyi gazdasági fejlődés, valamint a termelők, a feldolgozók és a fogyasztók közötti szoros földrajzi és társadalmi kapcsolatok iránt.

Lényege, hogy közvetlenül a termelőtől – vagy minimális köztes szereplő bevonásával – jutunk hozzá a minőségi élelmiszerekhez, így hazai, friss, ízletes és megbízható forrásból származó termékeket vásárolunk a család asztalára. A helyi termékek megvásárlásával egyrészt jelentősen rövidítünk az értékesítési láncon, másrészt segítjük a vidéki termelők gyors piacra jutását. Így alakul ki az úgynevezett rövid ellátási lánc.

A rövid élelmiszerláncok az élelmiszertermelés, -forgalmazás, -értékesítés és -vásárlás hagyományos vagy alternatív módjait képviselik, és piaci résként szolgálnak ezen szereplők, főként az ipari mezőgazdasági modell alternatíváit kereső termelők és fogyasztók számára. Az élelmiszer-ellátás láncszemei: termelés-feldolgozás-csomagolás-logisztika-közvetitők- fogyasztók-kormányzat… Tovább

www.helyenvalo.ro

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb