CivilszféraÉlet-módKultúraNéprajzVidék

Pünkösdi királynézás Siklódon

Közlemény

Sok szeretettel hívják az érdeklődőket Siklódra, a hagyományos pünkösdi királynézóra. Részvétel előzetes bejelentkezés nélkül is lehetséges, a szervezők kérése, hogy a faluban történő zászlós felvonulást a nézők lehetőleg ne akadályozzák jelenlétükkel. Ajánlott korhatár: kisgyermekkortól idős korig.

Áldott szép pünkösdnek gyönyörű ideje – Balassi Bálint megfogalmazása szerint – legyen közösségi élmény minden résztvevőnek!

Pünkösd első napjára, 2024. május 20-ára a szervezők királynézni hívják a fiatalokat Siklódon. Résztvevők helybeli és siklódi származású gyermekek, fiatalok, akik a helyi kultúrháznál gyülekeznek 10 órakor. Innen közösen indulnak és ünnepi viseletben, zászlós felvonulással végigvonulnak a falun. Felvonulásuk a mezőn ér véget, ahol, szokás szerint, a résztvevők énekelnek, játszanak, vígan töltik a délelőttöt. Visszaindulásukat a templomozás végére időzítik. A résztvevőket a kultúrotthonban tejbekásával várják, akárcsak évtizedekkel korábban. A nap további részében táncolnak, énekelnek, játszanak, közös bográcsolást is terveznek – tudtuk meg Balázs Dávid szervezőtől.

Siklódi csoportkép (2019) – Simó Márton felvétele

Ebben az évben a szervező a Dávid-vára Egyesület, partnere Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont.

A Forrásközpont tudósítása nyomán

Kapcsolódó

Pünkösdi népszokásainkról – Dr. Barabás László írása

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb