képzőművészetKultúra

Meghalt Szüts Miklós festőművész

Közlemény

Budpesten, 78 éves korában meghalt Szüts Miklós festőművész, osztotta meg a hírt a Revizor kritikai portál. A Hazám-díjas művész a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja volt. Halálának körülményeiről nem írnak ugyan, de az kiderül belőle, hogy beteg volt egy ideje.

Egy vele készült interjúból is idéznek: „Az a furcsa, kicsit melankolikus világ, amiben élek, amiben a képeim élnek, nem nagyon változott az elmúlt harminc évben. Az utazás, főleg az én generációmnak, a szabadság szinonimája. Az utazás boldogsága ennél sokkal bonyolultabb, például a látvány, a fotózás öröme is beletartozik. Az utazás számomra biztos boldogságforrás, de ma már fogy az erőm és a kíváncsiságom.” A teljes interjú ITT olvasható!

Szüts Miklós 1945. július 29-én született Budapesten. Anyai ágon dédapja Degré Alajos író, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik vezetője, és Lechner Lajos építésznek is dédunokája volt. A középiskolát a Szentendrei Ferences Gimnáziumban végezte. 1971-ben diplomázott a budapesti Képzőművészeti Főiskolán, ezt követően a festés mellett önálló tervező grafikusként dolgozott.

1972-ben volt az első kiállítása. A nyolcvanas években a József Attila Gimnáziumban rajzot és művészettörténetet tanított, 1997–98 között a Színház- és Filmművészeti Egyetemen oktatott. 1991-ben az AD Grafikai Stúdió létrehozója, kreatív igazgatója, társtulajdonosa lett. 2001–2002 között Párizsban három hónapot töltött ösztöndíjjal, később is rendszeresen visszajárt oda dolgozni. Művei – sok jelentős magángyűjtemény mellett – számos közgyűjteményben is megtalálhatók. Munkái az utóbbi 30 évben szerepeltek minden nagyobb országos tárlaton, bel- és külföldön 52 önálló kiállítása volt, többek között Bergenben, Stockholmban, Párizsban, Rómában, Bukarestben, Varsóban, Bécsben.

A bűnös címmel közös kötetet jegyzett Esterházy Péterrel, memoárja négy éve jelent meg A Földön élni ünnepély címmel a Magvető Kiadónál.

Szüts Miklós megkapta a Hazám-díjat, és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának is tagja volt. Felesége, Vojnich Erzsébet festőművész és négy gyermeke gyászolják.

A HVG. közlése nyomán


P. S. – Valamikor a kilencvenes évek közepén ismerkedtem meg Szüts Miklóssal, akivel családi szinten is kapcsolatba kerülhettem Budapesten. Több emlékezetes kiállításának megnyitóján voltam jelen, amelyek minden alkalommal rendkívüli élményt jelentettek számomra. Több ízben írtam a munkáiról, időnként interjúkat is készítettem vele. Nyugodjék békében!

Simó Márton

Az Aradon megjelenő Irodalmi Jelen – 2005. májusi számában, a 22. oldalon – Találkozásaim Szüts Miklóssal címmel közötem írást. Ezt a lapszámot a képzőművész alkotásaival illusztrálták.

Szüts Miklós

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb