CivilszféraErdélyVidék

Kolozsvár – A Kalotaszegi Varróműhely kiállítása

Györkös Mányi Albert Emlékház

A Kalotaszegi Varróműhely kiállításának megnyitójára kerül sor 2024. február 28-án, szerdán, 18:30 órakor, a Györkös Mányi Albert Emlékházban.

A Bárdos Mária, Benő Eszter Nóra, Bíró Mária, Fejes Kati, Gönczi Izabella, Gyalai-Korpos Ágnes, Halmágyi Eszter, Kakasi Klára, Kádár Noémi, Kékedy Nagy Magdolna, Kis Lukács Erzsébet, Kis Lukács Éva, Szabó Ildikó Krisztina munkáit bemutató tárlatot Kós Katalin, az emlékház vezetője, valamint Lakatos Eszter, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány munkatársa nyitja meg.

Az eseményt kalotaszegi táncosok közreműködése színezi.

A kiállítás március 22-ig tekinthető meg.

Sok szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt!

A Kalotaszegi Varróműhelyről

Kis Lukács Erzsébet Nagykapusi születésű nyugdíjas már 55 éve kézimunkázik, varrja a kalotaszegi hagyományos írásos, vállfűs és vagdalásos kézimunkákat, illetve népviseletet is készít. A mesterséget a családban tanulta, már kislányként érdeklődéssel figyelte édesanyját és nagymamáját, átvette tudásukat. 2010-ben szerezte meg a Népi Iparművész címet, hímző szakágban. Ugyanakkor sok szakmai segítséget nyújtott lányának, Kis Lukács Évának, a kolozsvári Éva Klasszika bolt megnyitásában.

Molnár Attilának, az Erdélyi Kézműves Céh elnökének kezdeményezésével kalotaszegi nagyírásos varrótanfolyamok indultak. Erzsébet három tanfolyamot tartott. Ezeken összesen húsz személy vett részt, fiataloktól szépkorúakig minden korosztályból. A résztvevők folytatni szerették volna a közös munkát és tanulást, így alakult ki a varrókör, a Kalotaszegi Varróműhely. Havonta egyszer összegyűlnek, jó hangulatban beszélgetnek, dolgoznak, folyamatosan tanulnak egymástól. Már két éve zajlik közös tevékenységük.

Képünk illusztráció – Fotó: Kalotaszegi Vándor

Ezen a kiállításon az Erzsébet alkotásai mellett szeretnék bemutatni a kicsi, de lelkes csapat tagjai által az évek során készített munkákat, egyúttal felhívni a figyelmet ezekre a jellegzetes varrottasokra azáltal, hogy a gyakorlatba ültetve őrzik a hagyományt.

www.emke.ro

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Tisztelt Szerkesztők! Mindenekelőtt köszönjük az intézményünkben sorra kerülő kiállításról szóló hír megosztását!
    Továbbá a Varróműhely tagjainak kérését tolmácsoljuk: kérik, hogy az Önök által posztolt képeket töröljék az oldalukról, mivel ezek a képek nem róluk szólnak, félrevezthetik a nézőt/olvasót. A beharangozó szöveg mellé a hírlevelünkben küldött plakátot/Facebook-covert használják. Előre is köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb