politikaRománia

Románia – Választási szuperév a 2024-es

Négy választásnak nézünk elébe

Az 1989-es forradalom vagy hatalomátvétel óta nem volt még ilyen helyzet az országban: 2024-ben négy választás lesz; először, június elején az Európai Parlamenti képviselőit választja meg Románia, ezt követik az önkormányzati, a parlamenti és az államelnöki választások.

A legújabb felmérések szerint a Szociáldemokrata Párt áll a legjobban Romániában, azonban őt a szélsőségesen nacionalista, EU-ellenes Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) követi. Őket olvasóink az úzvölgyi katonatemető meggyalázása kapcsán ismerik, erről itt írtunk.

Román nacionalisták szólítják meg a másutt nyugvókat – ortodox segédlettel zajló területfoglalás

Az AUR vezetője központi szereplője volt a temetőgyalázásnak, a párt politikai megszólalásai az oltásellenesség, romániai nemzeti kisebbségek szidalmazása, EU-ellenesség témakörben voltak főleg, és természetesen tagadják a Holokausztot is. Ezért is váltott ki óriási felháborodást, hogy Izrael romániai nagykövete hajlandó volt velük találkozni, amit nyilván a párt a saját imidzsének mosdatására használt fel.

A Nemzeti Liberális Párt, amely közösen a Szociáldemokrata Párttal, az addigi nagykoalícióból idén júniusban kiutasította az RMDSZ-t, s amely eddig általában a második volt a pártok ranglistáján, most már a harmadik helyre süllyedt a választók preferenciáiban.

A politikai paletta, a pártpreferenciák tehát lényegeset változtak az elmúlt három esztendőben, ezért is óriási kihívás a jövő évi választási szuperesztendő.

Ami a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget illeti, a pénteken megtartott szövetségi képviselők tanácsán Kelemen Hunor RMDSZ elnök bejelentette, hogy részben új ügyvezető csapattal vágnak neki a jövő esztendőnek.

Így nézett ki az ország a 2020-as parlamenti választások után – a magyar pártszövetség négy megyében szerzett többséget – akkor még nyoma sem volt az AUR-nak  – Grafika: Digi24

A legnehezebb megmérettetés az Európai Parlamenti választás lesz, hisz ezelőtt négy esztendővel is elég nehezen sikerült a szervezetnek elérni az 5%-os bejutási küszöböt a nagyon nagy választási részvétel miatt, és azóta még nőtt az erdélyi magyarok körében az európai intézményekkel, vezetőkkel szembeni szkepticizmus. Nemcsak abszolút értékben csökkent az erdélyi magyarok bizalma, hanem relatív értékben is: a magyar közösség tagjai sokkal kevésbé bíznak az EU intézményeiben, mint Románia lakossága általában. Ez a tény viszont óriási kihívás elé állítja az RMDSZ kampánycsapatát, annál is inkább, mert ez lesz az első a négy választás közül jövőre, és nagyban fogja befolyásolni a választók hangulatát a siker vagy a sikertelenség.

Kelemen Hunor az RMDSZ 16. kongresszusán – Fotó: Rmdsz.ro

Kelemen Hunor szövetségi elnök elmondta: „A négy választás 2024-ben óriási kihívást jelent számunkra, hiszen a romániai magyarság következő évtizedét fogják meghatározni. Ezen az úton az RMDSZ nem cél, hanem egy eszköz, amelyet a mi közösségünk 33 évvel ezelőtt megalkotott, és amely azóta is segíti céljaink elérését. Ezek a célok a romániai magyar közösség boldogulása, életminőségének javulása és az identitás megerősítése itt a szülőföldön a következő időszakban is.”

2024. június 9-én lesznek az európai parlamenti választások, szeptember 22-én és 29-én pedig a helyhatósági választások, amelyet két fordulóban tartanak. A hivatalos források előrejelzése szerint az elnökválasztás november 24-én, a parlamenti választás pedig november 30-án esedékes.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Kapcsolódó

Azért időpont-változások is bekövetkezhetnek! Legalábbis erre enged következtetni egy friss törrvénymódosítási javaslat, amelyet máris a parlament elé terjesztettek január első napjaiban.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb