CivilszféraÉpítészetSzékelyföld

Székelyudvarhely – A Tamási Áron Gimnázium közleménye

Folyamatban van a diákok anyagi javainak pótlása, a kiásott részek betöméséhez hatósági engedélyek szükségesek

Azon dolgozunk – írják közleményükben a Tamási Áron Gimnázium (TÁG) vezetői – , hogy segítsük a bajbajutottakat, enyhítsük a kárt, kezeljük a helyzetet, különböző szervezetekkel, szakemberekkel, a Gyulafehérvári Érsekséggel, valamint a hatóságokkal együttműködve.

Kedden a tanítás elmaradt, az osztályfőnökök és lelkipásztorok segítettek a gyerekeknek minden osztályban, hogy feldolgozhassák az eseményeket. Szerdán pszichológusok bevonásával folytatódott a segítségnyújtás. Összeírták a bentlakók tárgyi és anyagi veszteségeit. A más tanintézménybe járó diákokat is felkérték, hogy írják össze a bent maradt értékeiket, valamint jelezzék, hogy milyen szükségleteik vannak. A felmérést követően a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvánnyal, a Tamási Áron Véndiák Egyesülettel, valamint a Gyulafehérvári Caritas segítségével megkezdték a legsürgősebb dolgok beszerzését (szemüveg, kontaktlencse, gyógyszer, fogszabályzó, laptop, táblagép, töltő stb.), ugyanakkor felvették a kapcsolatot a helyi lakosságnyilvántartó irodákkal, annak érdekében, hogy minél hamarabb elkészülhessenek az új személyi igazolványok. Emellett folyamatban van az egyéb hiányzó javak feltérképezése is.

A keddi nap folyamán – amellett, hogy fogadták a különböző hivatalos szervezetek képviselőit, és összeállították a hatóságok által kért dokumentációkat – meglátogatták a Székelyudvarhelyi Kórházban fekvő diákokat, személyesen fejezték ki együttérzésüket, és biztosították őket támogatásukról. Az Elan Trio Kft. 100 lejes vásárlási utalványt juttatott el minden bentlakó gyermek számára.

December 20-21-én szakemberek felmérték az épületet, tervek és térkép készült a veszélyes részek megjelölésével, a személyes tárgyak kimentéséhez, emellett szerkezeti szakértő és a tervező gyűjtött adatokat az épület állapotáról, a szerkezeti szakvéleményhez. Csütörtökön a Tanügyminisztérium ellenőrző szerve széleskörű vizsgálatot tartott az iskolában.

A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) csütörtökön 48 300 lej értékben vásárolt elektronikai eszközöket (a Flanco üzletlánc 6.800 lej kedvezményt biztosított ehhez), várhatóan meg is érkeznek a jövő hét folyamán. A legnagyobb anyagi kár a hat beomlott háló lakóit érte, az SZKA elsősorban nekik juttat támogatást. Ugyancsak csütörtökön, a 42 közvetlenül érintett diák részére az SZKA átadott személyenként 1 000 lejt, egy-egy Takko utalvánnyal együtt, amellyel 20 százalék kedvezmény is jár. A Közösségi Alapítványon keresztül érkező pénzbeli segítség eddig 90 300 lej. A Tamási Áron Véndiák Egyesületnél eddig 5 018 687 forint és 9 148 lej gyűlt össze a bajbajutott diákok számára, ebből 5 millió forint a Rudolf Kálmán Óbudai Egyetemért Alapítvány, a fennmaradó összeg magánszemélyek, valamint székelyudvarhelyi vállalkozások és véndiákok adománya. Az Egyesület ígéretet kapott további adományok folyósítására, és ígéretet tett a szülők által vásárolt hangszerek árának megtérítésére, valamint az odaveszett készpénzek pótlására is.

Az idő elteltével rongálódnak a bennmaradt hangszerek, eszközök. Azonban az épületet jelen pillanatban két okból sem lehet megközelíteni: egyrészt biztonsági okokból, másrészt, a bűnügyi nyomozást folytató szervek, valamint a munkaügyi felügyelőség megtiltották, hiszen folyik a nyomozás, és akaratlanul is bizonyítékok semmisülhetnek meg. A Hargita Megyei Építkezési Felügyelőség elrendelte minden munkálat leállítását, a kiásott részek azonnali betömését, valamint egy, többek közt állagmegőrzést és biztonságos megközelítést célzó, független szakértői munka elkészítését.

Farkas Antal felvétele

A hatósági tiltás miatt az épület tulajdonosa eddig még nem tudta teljesíteni a kiásott részek betömésére vonatkozó utasítást, amely, egyébként, a szombaton, december 23-án, a szakértő által átadott állagmegőrzési szakvélemény szerint is sürgősen elvégzendő feladat lenne.

A szakvélemény alapján a Gyulafehérvári Érsekség az első munkanapon, szerdán, az első órákban, egy, főként az állagmegőrzési munkálatokra vonatkozó engedélyezési kérelmet fog benyújtani a helyi polgármesteri hivatalhoz. Amint megvan az engedély, megköttetnek a szerződések, és összeáll a csapat a sürgősségi állagmegőrző munkálatok elvégzésére. Ezzel párhuzamosan, az Érsekség kérvényezni fogja a nyomozó hatóságoknál a munkálatok engedélyezését a szakértői munka és a városháza urbanisztikai osztálya által kibocsátott engedélyek alapján.

A továbbiakban kérik az érintetteket, legyenek türelemmel, hiszen hatósági engedélyekre várnak ahhoz, hogy törvényesen léphessenek.

Legyen békés a karácsony!

Székelyudvarhely, 2023. december 24.

A Tamási Áron Gimnázium közleménye

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb