ÉpítészetErdély

A velünk élő Kós Károly

Sepsiszentgyörgy

Kós Károly mintegy 130 megbízást kapott építészként, amelyek jelentős része megvalósult és ma is áll. Sajnálatos módln néhány ezek közül – a jól ismert történelmi körülmények miatt – nem valósulhatott meg, pár épület a későbbi tulajdonosok vagy a „bitorlók” beavatkozásai miatt jóvátehtetlen változtatásokat szenvedett el, de ettől függetlenül akkora máig ható hatása van, amekkora Bartók zenéjének. Ez egy „sántító” összehasonlítás ugyan, de kiválóan érzékelteti az építész művének hatását.

Kultúrtörténeti közhely, hogy Kós Károly zseni volt. Építészi munkáját sikeresen „hosszabbította” meg íróként, grafikusként, közösségszervezőként, politikusként és gazdálkodóként is. Születésének kerek 140. évfordulója – 2023. december 16. – kiváló alkalmat szolgáltatott arra, hogy alakját, jelentőségét felidézve vonjunk le érvényes tanulságokat, és helyezzük el őt, az általa megfogalmazott üzenetet a XXI. század embere elé.

Az Országos Kós Károly Egyesülés (OKKE) és a Székely Nemzeti Műzeum (SzNM) közös szervezésében tartottak konferenciát Sepsiszentgyörgyön, abban az épületben, amely Kós tervei alapján készült, eredetileg is közgyűjteményi rendeltetéssel bír, s a közelmúltban esett át egy nagyívű felújításon. Kolumbán Gábor, Vargha Mihály, Herczeg Ágnes, Bányász József, Anthony Gall és Köllő Miklós előadásai által kapcsolódhadtunk a témához és fogalmazhattunk meg magunkban, vagy közösen is akár a jövőre érvényes gondolatainkat.

Anthony Gall és Vargha Mihály

Nyilvánvaló, hogy az élmények feldolgozása és rendszerezése nagyobb odafigyelést igényel, azonban kézbe vehettük Anthony Gall és szerzőtársai könyvénet újabb kiadását, amelynek címe A székely nemzetnek székely kultúrházat akartam – Kós Károly és Sepsiszentgyörgy, amely a SzNM és az Alapfy Stúdió gondozásában látott napvilágot. Anthony Gallról annyit, hogy családja több generáció óta Ausztráliában él, ősei közt magyarok is találhatók. Tizennégy évesen járt először Magyarországon, majd egyetemi hallgatóként tért ide vissza. Előbb szakdolgozatot írt Kós Károlyról, aztán elhatározta, hogy feldogozza a teljes életművét, amelyből tíz éves munka gyümölcseként lett is egy ötszáz oldalas, magyar és angol nyelvű kötet – Kós Károly műhelye/ The workshop of Kós Károly (2002) – , és közben olyannyira megszerette, megkedvelte az országot, hogy ide honosodott, építészként, egyetemi tanárként és szakíróként tevékenykedik Kárpát-medence szerte. Vannak – és minden bizonnyal lesznek még újabb – Erdélyben megvalósult épületei is.

Ez a kötet abból a megfontolásbók született, hogy bemutassa a Sepsiszentgyörgy, Kászonban és Erdővidéken megvalósult Kós-épületeket. „A könyv szerkesztési munkálatai ösztönzően hatottak a térség kutatóira – írja a bevezetőben Vargha Mihály – , számos levéltárban, parókiák irattáraiban lappangó Kós-dokumentum került elő, ami egy digitális archívum és dolumentációs központ létrehozásának ötletét is felvetette. Erre a célra rendkívül alkalmas lenne a Sepsiszentgyörgy városa által megvásárolt, Kós által tervezett Keresztes-ház. Bár az épület most még felújítás alatt áll, a városvezetés támogatja azt az ötletet, hogy helyi fiatal építészek tervezőirodája, és egy Kós-emlékkiállítás kapjon benne helyet. (…) Ebben az épületben tudna működni az OKKE erdélyrész titkársága és elnöksége is, hiszen ennek a civil szervezetnek ez idáig még nem sikerült székházat találni – éppen ideje lenne tehát megállapodnia egy olyan városban, ahol Kós Károlynak élő kultusza van.”

Írásunk a továbbiakban frissül!

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb