KultúraRomániaSzékelyföldSzépirodalom

Marosvásárhely – Négynapos könyvünnep

A kormány deficitcsökkentő intézkedése nehezítette a szervezést

Kétségbeejtő, majdhogynem megsemmisítő helyzetbe hozta a marosvásárhelyi könyvvásárt Románia Kormányának október 27-én kiadott sürgősségi rendelete – nyilatkozta Káli Király István a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár főszervezője. Az utóbbi hetekben azonban jórészt sikerült elhárítani ezeket az akadályokat, a rendezvény mellé állt a tehetős helyi vállalkozók egy része, a város vezetése, s ha nem is valósulhatott meg minden elképzelés, az erdélyi magyar könyvszakma 2023. november 16-19. között, a zökkenőkön túllépve, megtarthatja e rangos programsorozat idei kiadását.

Az október 11-én tartott sajtótájékoztatón, még minden rendben levőnek látszott – balról: Pál D. Attila, Makkai Kinga, Káli Király István, Szepessy Előd és Krisár Ildikó – Fotó: vasarhely.ro

A könyves szemlét szervező egyesületek elnökei – Káli Király István, Krisár Ildikó, és Szepessy Előd – közös sajtótájékoztatón számoltak be arról, hogy a deficitcsökkentő céllal hozott sürgősségi kormányrendelet következményeként a vásár a tervezett pénzügyi támogatásainak 70%-át veszítette el. Ezt az összeget a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal és Maros Megye Tanácsa biztosította volna.

Káli Király István, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke „erkölcsi és társadalmi melléfogás”-ként jellemezte a kormányrendeletet, amely több ezer nem kormányzati szerv munkáját tette egy tollvonással hiábavalóvá.

Fotó: Vasarhely.ro

„Nehéz helyzetbe kerültünk, hiszen az irodalmi és gyerekprogramjaink kizárólag támogatásból valósulnak meg. 50 000 lej hiányzik, ahhoz, hogy ezeket a programokat megszervezzük, a marosvásárhelyieknek tett vállalásainkat állni tudjuk” – fogalmazott a főszervező, aki hangsúlyozta az irodalmi és gyermekprogramok mellett az önfenntartó, jegyköteles előadások csak abban az esetben fedezik saját költségüket, ha teltházasok lesznek. A megszorítások következményeként programváltozással is számolni kell, a péntek esti, november 17-i Pokorny Lia LIAison előadása helyett A Válótársas címet viselő előadást nézhetik meg az érdeklődők. Ezt a darabot is Pokorny Lia neve fémjelzi, de Nagy Sándor, Gönczi Dorka és Varga Zsolt is színpadra állnak, hogy sok humor és improvizáció segítségével mutassanak rá a párkapcsolati és válási buktatókra.

A Könyvvásár teljes programja ITT olvasható!

Főszervező a Romániai Magyar Könyves Céh

Kapcsolódó:

Csütörtöktől startol a 29. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb