CivilszféraEgyházÉlet-módKultúraNéprajzSzékelyföld

Népviseletben találkoztak Udvarhelyszék tájegységei – FRISSÍTVE!

Felemelő volt - a résztvevők szívesen folytatnák

Hagyományteremtő szándékkal hozták létre a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) munkatársai annak idején a népviseleti találkozók sorozatát a Homoródmentén, majd a Sóvidéken. Idéntől sikerült bevonni a történelmi Udvarhelyszék többi kistáját is – Keresztúrszéket, a Nagyküküllő-mentét, a Hargita-Hegyalját, a Nyikó-mentét – , a hétvégén, szombaton pedig a székely anyavárosban hívták össze a népviseletbe öltözött küldöttségeket.

Balázs Árpád (b1) és a NYÖP csoportja

A program fővédnöke, Szász Jenő, az NSKI elnöke elképzelése szerint az érintett vidékekről egy-egy község képviselőit hívták Székelyudvarhelyre, akik azt a feladatot kapták, hogy öltsék magukra, mutassák be a jellegzetes férfi- és női viseleteket. Ez a program nem jöhetett volna létre Hargita Megye Tanácsa, pontosabban annak alintézménye, a Forrásközpont együttműködő támogatása és a Művelődési Ház munkaközössége, valamint a történelmi felekezetek, a római katolikus, a református és az unitárius egyház lelkészei és gyülekezetei segítsége nélkül.

Gyülekezés és „névsorolvasás”

A Lelkes zenekar húzza

Mivel a két korábbi régió helyszínein, Mihály János ötletgazda jóvoltából kialakult a forma, az elképzelést sikerült Székelyudvarhelyen is megvalósítani. Egyfajta összegzés lehetett így ez a találkozási alkalom.

Szombat délelőtt a Benedek Elek Pedagógiai Líceum udvarában gyülekeztek a küldöttségek, majd bevonultak a Belvárosi Református Templomba, ahol ökumenikus szertartáson vehettek részt. Igét hirdetett Ft. Marton József udvarhelyszéki főesperes, Nt. Simó Sándor tiszteletes, a Székelyudvarhelyi Belvárosi Unitárius Egyházközség részéről és Nt. Pitó Zsolt, a Belvárosi Református Egyházközség lelkésze.

Istentisztelet után közös fotók készülhettek a megjelent küldöttségekről és a vendégekről, majd a Lelkes zenekar vezetésével a népes társaság átvonult a központon a Művelődési Ház felé. Mivel a fényviszonyok ott alkalmasabbak voltak, több falu küldöttsége felsorakozott az újabb csoportképekhez, majd ki-ki elfoglalta a helyét a nagyteremben, ahol a színpadra felvonuló csoportok – egy-egy szakavatott előadó segítségével – bemutathatták a maguk viselettípusait.

Az előtérben és a kisteremben meg lehetett tekinteni azokat a kinagyított archív fotókat, amelyeket az Őseink népviseletben című kiállítások kollekcióiból válogattak össze erre az alkalomra.

Tekintse meg Farkas Antal videófelvételét:

A köszöntőbeszédeket követően bemutatkozhattak a színpadon a küldöttségek, majd a több mint százötven éve működő, 1868-ban alapított Székely Dalegylet ünnepi műsora következett. A rendezvényt közebéd és közös éneklés zárta.

Mindez történt annak reményében, hogy a régiókban jövőben is megtartják a találkozókat, amelyek vándorrendezvények formájában faluról-falura járnak, s azzal a meggyőződéssel, hogy jövő ilyenkor ismét találkozhatunk itt, Székelyudvarhelyen is, az újabb nagyobb szabású seregszemlén.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb