KultúraSzépirodalomTörténelem

Megjelent a VÁRAD októberi száma

Lapszemle

Az irodalmi, művészeti, kulturális, társadalmi, tudományos folyóirat 22. évfolyamának 10., e havi száma megidézi az 1956-os magyar forradalmat és szabadságharcot: Kányádi Sándor verse, Indro Montanelli korabeli tudósítása, Domonkos László és Szalay Károly visszaemlékezései révén. Száz éve született Tóth István költő, műfordító, irodalomtörténész, esztéta, kritikus, drámaíró, egykori nagyváradi és marosvásárhelyi közép- és főiskolai tanár. A szerkesztőség több versének és művei jegyzékének, valamint Mészáros Zoltán Endre személyes vonatkozású visszaemlékezésének közlésével tiszteleg a centenáriumon.

Az októberi Váradban prózával Udvardy Zoltán, Simó Márton, Szentgyörgyi László és Lokodi Imre van jelen, verset Hadnagy Józseftől, Szilágyi Ferenc Hubarttól, Czilli Arankától és Fábián Judittól olvashatunk. A jeles debreceni irodalomtörténész, Bertha Zoltán ezúttal a 140 éve született Kós Károly transzilvanizmusáról közöl egy nívós kisesszét „A mi hazánk – Erdély” címmel.

Az októberi lapszám címoldala

A számot Lovadi Kinga természetművész alkotásai illusztrálják, akit a Visszatérés az élet teremtő forrásához című írás mutat be. Lőrincz Györgynek egy minapi székelyudvarhelyi tárlatnyitón elhangzott beszéde is szerepel a lapban, ő Zsigmond Aranka textil- és festőművész, grafikus, művészpedagógus életművét méltatta.

Farkas László e havi „sajtótükrében” Jókai Mór 1902-es nagyváradi látogatásáról és a nagy író megünnepléséről közöl kuriózumokat, Fried Noémi Lujza pedig Tompa Andrea idén megjelent, Sokszor nem halunk meg című „gyász és színházregényét” recenzálja. Szombati-Gille Tamás Amikor Godot helyett valami más jön el című filmkrónikája Peter Brunner Luzifer című alkotásáról szól. Tóth Hajnal a Bikini rockegyüttes énekesével, D. Nagy Lajossal készített interjút, de zenei vonatkozású a színházi krónika is: a Szigligeti Színház legújabb bemutatójáról, a Padlás című musicalról szól.

A Várad friss száma megrendelhető a varadszerkesztoseg@gmail.com e-mail címen, amelyen előfizetés is eszközölhető. A megrendelők a folyóiratot postán kapják meg, az előző lapszámok a Varad.ro honlapon is olvashatók.

A szerkesztőség közlése nyomán

A korábbi lapszámok a www.varad.ro honlapról tölthetők le.

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb