kiállításKultúra

Nagyvárad – Meditációs objektumok

Hamvas Béla-emlékkiállítás a Római Katolikus Püspöki Palotában

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Képzőművészeti Tagozata Hamvas Béla (1897-1968) emlékére szervez kiállítást a Római Katolikus Püspöki Palota II. emeleti kiállítótermében.

A kiállítás megnyitójára 2023. szeptember 23-án, szombaton, 17:00 órakor kerül sor. Köszöntőt mond dr. Richly Gábor, az MMA főtitkára, a kiállítást megnyitja Weiner Sennyey Tibor, József Attila-díjas költő. író, Közreműködik a Koganoskiy Duo.

A tárlat 2023. december 10-ig látogatható.

Az Erdélyi Művészet Közlése nyomán


Hamvas Béla 1897. március 23-án született a felvidéki Eperjesen, evangélikus papi családban. Ifjúságának első meghatározó színtere, a több nemzetiség kultúráját ötvöző nagyváros, Pozsony. Édesapja az Evangélikus Líceum magyar-német szakos tanára volt, ahol fia is tanult. 1919-ben családjával Budapestre költözött, és még ugyanebben az évben a Pázmány Péter Tudományegyetem bölcsészeti karának magyar-német szakos hallgatója lett. Bölcsészeti tanulmányai mellett látogatta a Konzervatórium zeneelméleti előadásait. Egyetemi tanulmányai befejezése után 1923 és 1926 között újságíróként dolgozott először a Budapesti Hírlapnál, majd a Szózatnál. Élethivatásának azonban fiatalkorától kezdve az irodalommal és a filozófiával való foglalkozást tekintette, már az 1910-es évektől irodalomkritikákat, elbeszéléseket és regényeket írt… Tovább

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb