KultúraSzépirodalom

Farkaslaka – Írók Hete III., második nap

A keddi eseményekről

A Kotyogó Étterem és Panzió különtermében – kissé szerényebb tömeg jelenlétében – folytatódtak az események. A Balázs Árpád újságíró által életre keltett Írok Hetének soron következő vendégei – Gyöngyössy János mérnök, történeti grafikus és Adi Dobre sportriporter, író – vallottak munkásságukról.

A grafikát és a bábut a Legendárium csapata készítette

Gyöngyössy – alias Szőrmanó – a jelenlevő gyerekeket figyelmeztette, hogy tulajdonképpen ő a Mikulás, aki ilyenkor munkanélküli ugyan, de figyeli mindenki viselkedését, jegyzetel, és amikor eljön annak az ideje, akkor érdemek szerint osztja ki az ajándékokat. Utána komolyabbra fordította a szót és arról beszélt, hogyan ír, hogyan alkot és milyen körülmények között keletkeztek a könyvei. Tulajdonképpen gyerekkora óta rajzol, mindig érdekelték a régi épületek, a történelmi emlékhelyek, a romos vagy épen megmaradt várak, kastélyok és erődtemplomok. Régész-történész szeretett volna lenni, de szülei annak idején a Bukaresti Egyetemre küldték, ahol vegyészmérnöki képesítést szerzett. Pályája elején az eredeti szakmájában dolgozott, a szépemlékű Matricagyárban Székelyudvarhelyen. A rendszerváltás idejére elkészült az első könyve, amely erődtemplomokról szólt, de nem talált rá kiadót sem idehaza, sem Magyarországon. Ahogy szokták a régi írástudók, ő is elkészített egy maga által írt és rajzolt egyetlen példányt, amely aztán idehaza, a szűkebb pátriában futott szép karriert a csíkszeredai Pro-Print Kiadó jóvoltából. Később az anyaországban is jobban kezdtek figyelni munkásságára. Mondjuk úgy, hogy befutott, de időnként műfajokat és technikákat váltott.

Egy karácsonyi időszakban „székelyesítette” a magyar kártyát. Aztán megbarátkozott Fazakas Szabolccsal, de olyan régen, hogy akkor még nem is létezett a Legendárium vagy a Mini Erdély Park. Filmet forgattak közösen, amelyben szerepet vállalt és motorral járták körbe a Székelyföld történelmi helyszíneit. Aztán… Mozdonyvezető lett a Szejkén. Manapság pedig Sófalvi András régész mellett végez „napszámosmunkát” a Székelytámadt vár ásatásain és rekonstrukciós munkálatain.

Adi Dobre Plojesten született, de nem a városi lét, nem a kőolajipar érdekelte hanem a mezőgazdaság. Szintén Bukarestben diplomázott, agrármérnökként végzett a ’90-es évek elején, amikor ennek a szakmának igencsak leáldozott. Épp abban az időben számolták fel a mezőgazdasági termelőszövetkezeteket, széthullottak az élelmiszer- és feldolgozóipari struktúrák. Egy ideig Torján dolgozott farmvezetőként – itt került először napi munkakapcsolatba székely emberekkel – , de nem volt hosszas ez a próbálkozása.

Szakmát váltott: újságírónak állt. Hamarosan a sport irányába fordult. Az írott sajtót maga mögött hagyva a közszolgálati televíziónál helyezkedett el. Ma az egyik legsikeresebb sportkommentátor az országban. Emellett ír, internetes naplót is vezet. Ma már nem tömbházban él, hanem telket és házat vásárolt Teleorman megyében, ahonnan könnyen bejárhat Bukarestbe, illetve megközelítheti a tudósítások helyszíneit, anélkül, hogy közlekedési dugókban vesztegetné az idejét…

A világ számos országában megfordult a munkája kapcsán, de a mai napig Magyarországot tartja az első szerelemnek. Még a rendszerváltás első éveiben jutott el Budapestre, ahol ma már kiválóan tájékozódik. Bevallotta, hogy jobban ismeri a magyar fővárost, annak nevezetességeit, építészetét, utcaszerkezetét, mint a Bukarestét. Szóval: az első szerelem emlékezetes, nem halványul, bár egyre jobban érzi magát a Székelyföldön… Akár élne is itt – vallotta be – , szívesen vásárolna egy telkecskét, ahová időnként visszavonulhat… És eljönne máskor is ilyen találkozókra. Erre Balázs Árpi kiadott számára egy feladatot, azt hangoztatván, hogy ne csak beszéljen, írjon is a székelyekről!… Írja meg az „alternatív történelmünket”, nézzen minket a „regáti optikán” át, és jegyezze le az észrevételeit. Nagyon is valószínű, hogy a következő írós és evős napokra már ezzel az új kötettel fog előrukkolni.

Hangulatos este volt a keddi ugyancsak. A beszélgetésekről Farkas Antal készített videófelvételt.

Lehetett vacsorázni is. Mind a hét író kedvenc étele rendelhető volt.

Szerda este 6 órától a Székelyudvarhelyen élő Puskás István és újabb kötete, A hadtápos felesége című kisregény lesz terítéken.

További részletek ITT olvashatók!

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb