ErdélyKárpát-medenceKultúraNéptáncSzékelyföld

Székelyudvarhely – Folyamatos kapcsolatépítés és hagyománymegélés Kékiringó-berkekben

Télen-nyáron élénk munka zajlik az együttesnél

A Kékiringó Néptánccsoport nagyon fontosnak tartja a kapcsolatápolást az anyaországi baráti tánccsoportokkal. Minden évben szívesen mennek egymás rendezvényeire. Kiemelt fontosságú a helyi, a székely kultúra bemutatása, táncaink, muzsikánk, népdalaink ismertetése, saját ételeink és italaink népszerűsítése.

Az együttes „össznépi” csoportképe 2023 májusában

Az anyaországban a legszorosabb kapcsolatuk a kiscsőszi Élő Forrás Hagyományőrző Egyesülettel és a püspökladányi Kenderkóc Egyesülettel van, akiknek szervezésében részt vehetnek a Kékiringó Néptánccsoport tagjai a Sárrétmenti Fesztiválon, a Pajta-fesztiválon, illetve az Együttélésben nevű programsorozaton.

A Kékiringó 2023-ban ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját

Az idén is sikerült eljutniuk a magyarországi partnerek rendezvényeire, amelyekért köszönetet mondanak a táncosoknak, a szülőknek, a Hargita Megye Tanácsa, Csoóri Sándor Alap, Bethlen Gábor Alap által kiírt és támogatott pályázati lehetőségeknek.

A fotók a Kékiringó Néptánccsoport albumából valók

Akárcsak a korábbi években, idén is igyekszünk bemutatni az együttes munkáját. Ha nem is rendszeresen, de időnként visszatérve hozzájuk készítjük majd el az újabb beszámolókat és a „mintavételeket”, hiszen ez a fajta civil és műkedvelői tevékenység példaértékű, követendő. Nem kell más hozzá csak kitartás, következetesség és az értékek felismerése, azok tudatos megélése, gyakorlása, hogy hiánytalanul továbbadhassuk őket. Hogy általuk többek lehessenek az utánunk következő nemzedékek.

Kapcsolódó

A tánc, a népzene túlélésre tanít

A Kékiringó Néptáncegyüttes ünnepélyes „visszatérése”


 

Archív videók:

 

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb