ErdélyképzőművészetkiállításKultúra

DÉJÀ VU – II. Erdélyi Kortárs Képzőművészeti Seregszemle

Az EMűK szervezésében

DÉJÀ VU címmel nyílik 2023. szeptember 8-án 18 órakor a második kiadásához érkezett Erdélyi Kortárs Képzőművészeti Seregszemle. A tárlatot annak kurátorai – Madaras Péter szobrász, a Pécsi Tudomány Egyetem Sepsiszentgyörgyi Képzőművészeti Tanszékének óraadó tanára és Hosszú Zoltán szobrász, tanár – valamint dr. Bordás Beáta az Erdélyi Művészeti Központ vezetője nyitják meg.

Összhangban az Erdélyi Művészeti Központ küldetésével – miszerint az intézmény legfőbb feladatának tartja, hogy belátható időn belül az erdélyi képzőművészet megközelítőleg egy reális, kultúraközi viszonylatban is értékelhető önképet alakítson ki mind a maga, mind környezete számára – a kétévente megrendezendő Erdélyi Kortárs Képzőművészeti Seregszemle bemutatkozási lehetőséget kínál az Erdélyben élő vagy itt született fiatal magyar alkotók részére. Sepsiszentgyörgyön otthonra találtak az olyan kortárs képzőművészeti megnyilvánulások, mint a MÉDIUM kiállítások és a Székelyföldi Grafikai Biennálé, a MAGMA és az Erdélyi Művészeti Központ kiállítóterei, valamint a Plugor Sándor Művészeti Líceum és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Sepsiszentgyörgyre kihelyezett tagozatának égisze alatt működő színvonalas intézményes képzőművészeti oktatás is.

Mindezen értékteremtő munkának köszönhetően e kisváros és közönsége megérett az Erdélyi Kortáras Képzőművészeti Seregszemle és az ehhez hasonló törekvések befogadására. A seregszemle – ahogyan azt a kiállítás egyik kurátora, Madaras Péter a katalógus bevezető szövegében megfogalmazza – „megpróbál az erdélyi alkotók szemüvegén keresztül egy átfogó képet mutatni a mai kortárs képzőművészeti törekvésekről, egymás mellett felsorakoztatva azokat, akik erdélyi gyökerekből vagy az itteni tapasztalatokból táplálkoznak, és azokat, akik a legkorszerűbb egyetemes színvonalra törekednek a művészetükben.”

Szabó Ábel: Gyárcsarnok (2021)

A déjàvu jelenség kapcsán Madaras Péter kurátor újabb harmincöt alkotót szólított meg. A cím és egyben hívó szó az alkotói folyamatoknak arra a vonatkozására hivatott alapozni, amely által az örökérvényű témák, gondolatok, jelenségek újra és újra felbukkannak és visszatérnek. Az így létrejött kiállítás teljesen más hangulatú, mint az előző Ösztön című seregszemle volt. A most látható alkotások talán titokzatosabbak, a használt technikák szempontjából pedig színesebbek, változatosabbak. Az Erdélyi Kortárs Képzőművészeti Seregszemle második kiadása révén újabb harmincöt fiatal erdélyi alkotóval egészült ki a fiatal erdélyi képzőművészeket bemutató repertórium.

A tárlat 2023.október 20.-ig látogatható az Erdélyi Művészeti Központnyitvatartási rendje szerint, keddtől péntekig 9 és 17 óra, szombaton pedig 10 és 16 óra között.

A program Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és az Erdélyi Művészeti Központ Egyesület szervezésében, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg.

Kiállító művészek:

ADORJÁNI Márta, ANTAL Malvina, ÁBRAHÁM Imola, BÁCS Emese, BERSZÁN Zsolt, BERZE Imre, CĂBUZ Andrea, DACZÓ Enikő, ÉLTES Barna, FÁBIÁN Emőke, FAZAKAS Ildikó, FERENCZ Zoltán, HORVÁTH Levente, KENTELKI Gábor, Adrian KISS, KOLUMBÁN Hanna Éva, KOPACZ Kund, KOVÁCS Kinga, KOVÁCS Lehel, LÁSZLÓ Hajnalka, MADARAS Péter, MÁRIÁS István aka Horror Pista, MÁTHÉ László, NAGY Andrea, PÉTER Alpár, SIKLÓDY Fruzsina, SIPOS GAUDI Tünde, SZABÓ Ábel, SZABÓ Anna-Mária, SZABÓ Csongor, SZÁSZ Sándor, SZÁSZ Tünde, TAMÁS Attila, ZAKARIÁS István, ZOLTÁN Béla.

Az EMűK közlése nyomán

www.emuk.ro

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb