EgyházKultúraRomániaSzékelyföld

Szejkefürdő – Egyetemes Unitárius Világtalálkozó

Szeptember 2-án, szombaton tartják az unitárius világtalálkozót a Szejkén, Orbán Balázs egykori birtokán, a „legnagyobb székely” nyughelye közelében. Ezeket a rendezvényeket 1999-ben kezdték szervezni, s évenkénti rendszeresség mellett döntöttek az egyházi vezetők. Az eseményen rendszerint megjelennek az erdélyi és a magyarországi gyülekezetek lekészei, a hívek küldöttségei, képviseltetik magukat az angolszász nyelvterületen élő unitáriusok és a hitelveket elfogadó, társult univerzalista felekezetek is.

Fotó: Unitarius.org (2022)

„Bizony mondom néktek: ha akkora hitetek volna, mint egy mustármag, és azt mondanátok ennek a hegynek, menj innen oda, akkor odamenne, és semmi sem volna nektek lehetetlen.” (Mt. 17,20b) Ezzel a bibliai üzenettel hívja a Magyar Unitárius Egyház hálaadó istentiszteletre híveit és más felekezetű testvéreit szeptember 2-án Szejkefürdőre.

A találkozó programja

Szombaton délelőtt 10 órakor kezdődik tisztelgéssel Orbán Balázs szobránál, ahol közreműködnek a hagyományőrző lovasok és az Uzoni Atlantisz Fúvószenekar. 11 órakor vonulnak be Szejkefürdőre, aztán zászlóátadás következik, 11 óra 25 perctől pedig istentisztelet (szolgálatvégzők Buzogány Csoma István és Buzogány Csoma Csilla lelkészek, énekvezérek Mézes Melinda és Fikó Enikő). Közreműködik a homoródalmási Almamag énekkar Sorbán Enikő vezetésével és a székelyderzsi népi gyermekzenekar Kolozsvári József vezetésével. Köszöntés és áldás (Robert Ince IARF-elnök és Kathy Matsui IARF-vezető). Fél egy után 5 perccel úrvacsora (szolgálatvégző Solymosi Alpár lelkész-esperes), majd 13 óra 40 perckor koszorúzás Orbán Balázs sírjánál (köszöntő beszédek, népdalcsokor).

A találkozó szervezői a Székelyudvarhelyi Unitárius Egyházkör, a Székelyudvarhelyi Egyes Számú Unitárius Egyházközség, a Székelyudvarhelyi Kettes Számú Unitárius Egyházközség és a Magyar Unitárius Egyház Főhatósági Hivatala.

Fotók: Unitarius.org

A Magyar Unitárius Egyház közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb