ErdélyKárpát-medenceképzőművészetkiállításKultúra

Nagy Miklós Kund – Atyhai fény Szovátán

A Népújság közlése nyomán

Nyilván a fényt jelképesen értelmezzük, de eredeti értelmében, megkapó műtárgyak tükröződésében is. Mint minden évben, a 8. atyhai képzőművészeti kiállítás idén is lejött a Kakasülő Galériából a Kusztos Endre Emlékház kiállítótermébe.

Fent a hegyen közel félezer érdeklődő tekintette meg a fény jegyében megrendezett kiállítást, a tárlatnak a fürdővárosban is biztos sok látogatója lesz. Az augusztus 15-i megnyitón is szép számban volt jelen a közönség. Tetszetős hangulati felvezetője a Samu Imola – Samu Janka-Timea énekes-zenész párosnak köszönhető. A rendező emlékház és a Művészek Atyhai Társasága nevében Bocskay Vince szobrászművész, valamint a méltatásra felkért művészeti író, Nagy Miklós Kund ajánlotta az eseményt és a kiállított képeket, szobrokat, installációkat, kerámiákat a művészetkedvelők figyelmébe. Mindenik kiállító nem lehetett jelen, de a helybeli művészek jelenléte is kellőképpen növelte a rendezvény vonzerejét.

Kuti Dénes festménye

A MAT-tagok ezúttal is egy-egy meghívott művésszel tették teljesebbé a régió művészetének körképét, egyensúlyt teremtve tradicionális és kortárs alkotótörekvések, hagyomány és újítás, idősebbek és fiatalok, érzelmi és értelmi irányulások képviseletében. A kiállítást méltattuk már mellékletünkben akkor, amikor a Kakasülő Galériában állt a figyelem központjában. Az anyaga Szovátán is ugyanaz, illetve egy újabb művel, Kuti Dénes drámai hangvételű festményével gyarapodott. Nem ismételjük meg a múltkori értékelést, azt viszont érdemes hangsúlyozni, hogy a tárlaton azok is újabb élményekkel gazdagodnak, akik már látták az atyhai bemutatón.

Nosztalgiázók Szovátán: Kuti Dénes (b1), Nagy Miklós Kund, Bocskay Vince és Adorjáni Endre

Ott a Kakasülő és Homloktörő galériák különleges berendezése, belső töredezettsége, a különböző szinteken akciózó fény-árnyék más hatást kelt a nézőkben, mint Szovátán, ahol egyazon szögletes térben, egyformán megvilágítva kerültek egymás mellé a munkák. Atyhában romantikusabb hangulatba kerülhet a látogató, az itteni emlékházban erőteljesebb az összkép sugárzása. Minderről élénk eszmecsere alakulhatott ki a megnyitót követő baráti csevejen, amelyen Bocskay Vincét, Kuti Botondot, Kuti Dénest, Sánta Csabát, Siklódi Fruzsina Erzsébetet és Vinczeffy Lászlót ilyesmiről is kérdezhették az ismerősök.

Vinczeffy László galériatulajdonos-kezdeményező (2018, archív)

Nosztalgiázni is lehetett, hiszen egy évtizedes intenzív tevékenység után Vinczeffy bejelentette, a sorozat itt véget ért, a nagy szervezést, rengeteg energiát igénylő csoportos kiállítások időszaka lezárult Atyhában, portájukon, a Kakasülőn és a szoborkertben viszont saját munkáiból ezután is nyílnak tárlatok. A Művészek Atyhai Társasága nem bomlik fel, kár is lenne, ha ez az összeforrott művészközösség nem kamatoztatná mindazt, amit eddig elért. A szovátai galéria is mind nagyobb hírnevet, elismerést szerez magának. Jó lenne, ha az építésekor megoldatlanul maradt akusztikai gondjait is orvosolni lehetne. Az alkotók és a tárlatlátogatók igényes közössége megérdemelné, hogy ebben se találjanak hiányolnivalót.

Siklódi Fruzsina: A hullámok beépülése 3

Az eredeti beszámoló ITT olvasható

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Nyilvan a feny adott alkotasbol, akar szobor akar festmeny legyen szo, mindig valami kulonlegeset ad a munek. Eppen ezert orulok, hogy ilyen sok latogatot vonzott a 8. atyhai kepzomuveszeti kiallitas, melynek meghivott muveszekkel es muveszeti iroval tortent kiegeszitese cubivel novelte a rendezveny vonzerejet. Mindekozben, egy karpataljai koronat kepezve Kuti Denes festmenye is megjelent, igy a tarlat meg szinesebbe valt. Kellemes lenne, ha nem csak az eredeti nyilvanos megnyitokon lenne lehetoseget latogatni ezeket a kiallitasokat, hanem akusztikai problemakat is megoldva minel tobb helyszinen nyilhatna ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb