képzőművészetKultúraSzékelyföld

Ha Szentmárton, akkor művésztelep

Tíz napig alkotnak itt vendégeskedve a képzőművészek

Kicsit hosszúra sikeredett tegnap a 46. Homoródszentmártoni Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor megnyitóünnepsége, de úgy történt minden, ahogyan Dr. Sata Attila, a rendezvény főszervezője előre közölte.

Dr. Sata Attila, Jakab Attila polgármester és Bágyi Bencze Jakab

Rövid történeti felvezetés után Petőfi Sándor néhány megzenésített versét adták elő – maga Sata doktor és felesége, Dáné Hedvig – a bicentenárium, a Petőfi 200 jegyében a következő napokban lesznek még hasonló megnyilvánulások – , majd szavaltak is pár közismert alkotást nemzeti költőnk életművéből. Ezt követően sor került Bágyi Bencze Jakab Isten árnyékában című verseskötetének bemutatására, amely idén jelent meg az AB-ART Kiadónál, Budapesten.

Péter István, a Tamási Áron Gimnázium történelemtanára vetített-képes előadást tartott az utóbbi évtizedekben lezajlott utazásairól. A Székelyudvarhelyen városszerte, illetve annak környékén ismert pedagógus hobbija ugyanis az utazás, amely 1990 után fokozatosan hivatalos, bejegyzett vállalkozássá fejlődött. Előbb a Turul, majd 2013-tól a Phoenix Utazási Iroda keretében szervezett utakat. Kezdetben a közvetlen szomszédságba, a kelet-európai országokba, aztán – amint 2002 után Románia számára is kitágult a világ, s számos ország felé megszűnt a vízumkötelezettség – szép lassan és következetesen „meghódította” Nyugat-Európát, aztán 40-50 fős csoportjaival a későbbiekben más kontinensekre is eljutott. A több mint harminc év foglalatát egy vaskos kötetben gyűjtötte össze a koronavírus alatti bezártság idején – amikor sem tanítani, sem utazni nem lehetett – végezve el az írás és a szerkesztés oroszlánrészét, amelyet fontos lenyomatnak, élete egyik főművét dokumentáló munkának tekint, amelyet meg lehet majd mutatni a leszármazottaknak.

A tábor résztvevői 2023-ban: Sz Kovács Géza (Segesvár), Kató Vladimir (Csíkdánfalva), Juhos-Kiss Sándor, Kelemen Dénes Lehel, Sánta Péter (mindhárman Budapestről érkeznek), Kolumbán-Antal Ilonka, Török Ferenc, Simon Béla, Kalló László (Székelyudvarhelyről), Csata Jenő, Moldován Zsolt, Bara Barnabás, Zsigmond Márton (Csíkszereda), Demeter István (Csekefalva), Kádár-Dombi Péter (Székelykeresztúr), Kasza Imre és Réka (Svédország/ Magyarország).

A szerző felvételei

Simó Márton


Kapcsolódó

A alkotótáborhoz számos olyan kulturális esemény kapcsolódik a következő napokban, amelyek a község lakói és az idelátogatók érdeklődését egyaránt felkelthetik. A részletes program ITT olvasható!

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb