Élet-módKultúraNéprajzSzékelyföld

Székelyudvarhely – XX. Míves Emberek Sokadalma

Beharangozó

A háromnapos rendezvény helyszíne idén is a városi park. A helyszín változatlanul a tavaly  jól bevált Városi Park. A Míves Emberek Sokadalma (MES) fő célja, hogy népi hagyományainkat és mesterségeinket megmentse a feledéstől, hogy azokat továbbadja a következő nemzedékeknek.

A MES idén július 14-16 között zajlik, a meghívott kézművesek és alkotók úgynevezett Ligetekbe rendeződve kapnak standokat és kiállítótereket. Ezáltal nagyobb hangsúlyban részesülnek az egyes földrajzi régiók, tájegységek kulturális sajátosságai, és a Ligetek zárt jellegéből fakadóan autentikus élményt biztosítanak a látogatóknak, ugyanakkor a székelyföldi székek közösségét is erősítik.

A folyamatos kézműves foglalkozások, mesterségbemutatók, a kiállítások, interaktívvá teszik a rendezvényt, felnőtt, gyerek egyaránt megtalálja a legkedvesebb programját.

Díszmeghívottak kazahsztáni és vajdasági népművészek, akiknek egyedi foglalkozásai sok embert vonzanak majd a jurtákban felállított kiállításra.

A látogatók a háromnapos Míves Emberek Sokadalmán több kézműves tevékenységgel, kézműves termékekkel, művészi alkotásokkal találkozhatnak. Egyes mesterségeket ki is próbálhatnak. A rendezvénysorozatot zenekarok és előadóművészek fellépései színesítik, szombaton a Sebő Együttes teremti meg az ünnepi hangulatot.

Külön köszönet illeti a szervező partnerek hozzájárulását, akik lehetővé tették az idei MES létrejöttét. A kezdeményező Artera Alapítvány mellett társszervező a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Székelyudvarhely Megyei Jogú VárosPolgármesteri Hivatala. Bíznak abban, hogy a rendezvénysorozat maradandó értéket fog képviselni és tovább öregbíti a térség hírnevét, illetve annak népi kultúrájának ismertségét.

A rendezvény a MOL-Új Európa Alapítvány Határtalan nyár 2023 programsorozat része.

Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várnak a háromnapos programsorozat eseményeire! Bőven válogathatnak a sokrétű kínálatból egy teljes hétvégén át.

Az archív fotók 2022-ben készültek

Írásunk a továbbiakban frissül! 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb