EgyházErdélySzékelyföldVallás

Csíksomlyó – „Üdvözlégy, ki szűz lévén templommá lettél!”

Az idén 456. éves búcsú programja

Az idei csíksomlyói pünkösdi búcsú jelmondatát Assisi Szent Ferenc egyik imájából választották a ferences rend 800 éves évfordulója alkalmából. Immár 456 éve minden igaz magyar szíve Csíksomlyóra húz, írják közleményükben a szervezők, hogy a búcsú részvevői itt találják meg „küzdelmes, vergődő életük vigaszát, reményét és támaszát”.

Ahol szükséges, minden tavaszi szezon elején felújítják, illetve újrafestik a Mária Út nyomvonalán található eligazítótáblákat, amellyel a zarándokok haladását segítik (2022)

A zarándok „úgy jön ide, mint a bajba jutott, aggódó, félő gyermek az édesanyjához. Ide hozza könnyeit, gyászát, bánatát s kevéske örömét, és reménykedve kéri anyai oltalmát küzdelmes életéhez. Ide hozzák a férfiak küzdelmekben megkopott lelküket, meggyengült hitüket. Az édesanyák kevés örömüket és sok bánatukat, tengernyi könnyüket s aggodalmakban összezsugorodott szívüket. Ide vonszolják az öregek elfogyó erejüket, homályosodó szemeiket, elfáradt szívük reménykedő dobbanásait. Ide hozzák az ifjak és leányok szép bizakodásukat, s támaszt kérnek égi Anyjuktól jövőjükhöz és keresztény jövőjük beteljesedéséhez.”

A fogadalmi búcsú főcelebránsa dr. Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke, ünnepi szónoka pedig Urbán Erik ferences tartományfőnök lesz. Az idei csíksomlyói búcsún részt vesz Massimo Fusarelli, a ferences rend miniszter generálisa, Albert Schmucki definitor generális, illetve Felföldi László pécsi megyéspüspök, Kerekes László segédpüspök és Tamás József nyugalmazott segédpüspök is.

Csíksomlyó (2018) – Fotó: Romkat.ro

A csíksomlyói pünkösdi búcsú részletes programja

Május 26., péntek

18.00 – nyitószentmise, amelyet ünnepi rózsafüzér követ.
Péntekről szombatra virradóan virrasztás lesz a kegytemplomban.

Május 27., szombat

7.30 – szentmise a kegytemplomban;
10.00 – órától ünnepélyes rózsafüzér a Hármashalom-oltárnál;
10.30 – a kegytemplom előtti térről elindul a kordon a Nyeregbe;
12.30 – ünnepi szentmise a Hármashalom-oltárnál;
17.00 – csángó mise a Szent Péter és Pál-plébániatemplomban, amelyet Mariut Felix forrófalvi plébános mutat be;
18.00 – pünkösdi vigília-szentmise a kegytemplomban;
Szombatról vasárnapra virradóan virrasztás lesz a kegytemplomban;

Lovaszarándokok fogadása Székelyudvarhelyen (2022)

Május 28., vasárnap – pünkösd, a Szentlélek eljövetele

Szentmisék a kegytemplomban: 7.00, 8.00, 10.30 és 18.00 órakor.
A 10.30-kor kezdődő szentmise szónoka Massimo Fusarelli, a ferences rend miniszter generálisa lesz. Ünnepi üzenetét olasz nyelvről Orbán Szabolcs ferences atya fordítja.
16.00 – Találkozó a Ferences Nagycsalád tagjaival. Kérik, a részvételi szándékot jelezzék a Ferences programok Facebook-oldalon található űrlap kitöltésével. A szervezők ugyanakkor megjegyzik, természetesen az is részt vehet a találkozón, aki előzetesen nem regisztrál, de az űrlap kitöltése a segítségükre szolgál.

Gyalogos zarándokok Atyha közelében (2022)

Május 29. – pünkösdhétfő

A szentmisék sorrendje a kegytemplomban: 8.00, 10.30 és 18.00 óra.
Minden szentmise előtt gyóntatás.

A búcsúra való lelki felkészülésben segítenek a megjelent kiadványok, a Csíksomlyó üzenete kegyhelylap, a Liturgikus és programfüzet, illetve egyéb nyomtatványok, amelyek megvásárolhatók a csíksomlyói kegyhely kegytárgyüzletében. A zarándokok figyelmébe ajánlják a Csíksomlyó nevű okostelefonos alkalmazást is.

A búcsúba induló zarándokok megáldása Gyergyóalfaluban (2022)

www.csiksomlyo.ro


FRISSÍTVE!

Kétnapos székelyföldi látogatásra érkezik Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke május 27-én és 28-án. Az államfő a csíksomlyói pünkösdi búcsún vesz részt, majd Sepsiszentgyörgyre is ellátogat – áll az MTI közleményében.

A most felhasznált és külön meg nem jelölt fotók az Élő Székelyföld Munkacsoport archívumából valók

Forrás: Csiksomlyo.ro, MTI 

Élő Székelyföld Munkacsoport

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb