KultúraSzépirodalom

Kettős könyvbemutatók – sorozatban

Első benyomások

Az elmúlt napokban négyállomásos könyvbemutatót tartott Balázs F. Attila és Bágyi Bencze Jakab. Parajdon, Korondon, Homoródszentmártonban és Oroszhegyen találkozhattak az érdeklődő olvasókkal.

A két „terítéken” levő könyv

Balázs F. Attila (1954) pályája a Székelyföldről indult. Marosvásárhelyen született, aztán Csíkszeredában telepedett le, ahol a rendszerváltás idejéig élt. A gyulafeférvári római katolikus szemináriumban (SIS) tanult, de tanulmányait nem fejezte be, civil életpályán haladt tovább. Bukarestben szerzett könyvtárosi és műfordítói képesítést. Kamaszkora óta publikált az erdélyi magyar sajtóban, Forrás-kötetét nem engedték megjelenni. Ez az első kötet Pozsonyban jelent meg 1990-ben, két országhatárral odébb, és jelentős sikert aratott. A szerző az akkor még létező Csehszlovákiába költözött és alapított családot. Több irodalmi és közéleti lapnál dolgozott, majd 1993-ban létrehozta saját vállalkozását, az AB-ART Kiadót, amely hamarosan – összmagyar vonatkozásban is – a jelentős könyves műhelyek élvonalába került. Kapcsolat soha nem szakadt meg az erdélyi alkotókkal, a szintén által kezdeményezett Szőrős Kő című lapban sokakat közlési lehetőséghez juttatott. Könyvkiadói tevékenysége során pedig több kortárs és immár klasszikus pályatárs munkáit jelentette meg igen igényes kivitelben.

Balázs F. Attila (2020) – Fotó: Felvidekhaz.hu

Túl mindezeken, Balász Ef – ahogy „szolgálati” nevén őt jelöljük – mindenekelőtt és fölött költő és műfordító. Egyébként az „F” második keresztnevét, a Ferencet rejti.

Bágyi Bencze Jakab (1958) a Homoródszentmánton községhez tartozó Bágy szülötte. Elválaszthatatlanul kötődik ehhez a vidékhez, néhány éve művelődésszervezőként dolgozik a tizenkét településből álló község polgármesteri hivatalánál. Ő maga is kamaszkora óta publikál, tevékenységét a Jóbarát című ifjúsági lapban kezdte, majd az Utunk, a Helikon jogelődje, az Igaz Szó, a Látó elődje, az Ifjúmunkás és a Művelődés megbecsült szerzője volt a múlt évszázad hetvenes-nyolcvanas éveiben.

Kimondani is szörnyű, hogy mennyire gyorsan telik az idő, s milyen hamar válik félmúlttá a letűnt fiatalkor!…

Bágyi Bencze Jakab (2015) – Szabó Károly felvétele

Első kötete Székelyudvarhelyen jelent meg Erdélyi kolosszus címmel (1993), majd amikor Budapesten dolgozott újságíróként, a Kráter Kiadó jelentette meg A vér ingajárata című második kötetét (1997). Erre a harmadik verseskönyvre viszonylag sokat kellett várni, végül az AB-Art Kiadó vállalta fel az Isten árnyékában című kötet megjelentetését.

Mi a szentmártoni találkozón voltunk jelen, benyomásainkat majd az ott elhangzottak alapján tesszük közzé.

Bágyi Bencze Jakab, Balázs F. Attila és P. Buzogány Árpád

A szerzőkkel P. Buzogány Árpád író, költő, szerkesztő, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa beszélgetett.

A rendezvényen készült fotókat a cikk szerzője készítette.

Közönség Homoródszentmártonban

ÍRÁSUNK A TOVÁBBIKABAN FRISSÜL!

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb