KultúraZene

FRISSÍTVE! – A 70 évvel ezelőtt született Farkas Andrásra emlékeznek

Vendégségben a Marosvásárhelyi Rádió

A Vendégségben a Marosvásárhelyi Rádió című műsor 2023. március 30-án Székelyudvarhelyről jelentkezik. A szerkesztők Farkas Antalt látogatják meg, akivel bátyjára, a 70 éve született Farkas András korondi világjáróra emlékeznek.

Farkas András 1953. március 26-án született Korondon, Farkas Gáspár kovácsmester és Vinczeffy Irén fodrásznő gyermekeként. Zenei tehetségét édesanyjától örökölte. Egy tehetségkutatásnak köszönhetően került 13 évesen a marosvásárhelyi zeneiskolába. Először vadászkürtös volt, majd zongorázni és énekelni tanult. 1975-ben a marosvásárhelyi filharmónia énekese lett. Emellett zeneszerzőként, népdal-, sláger- és nótaénekesként gyakori szereplője volt a Román Rádió és Televízió magyar nyelvű adásainak.

Egyszerre több műfajban is foglalkoztatták, amikor 1982-ben Ausztriába disszidált, végül Kanadában telepedett le. Ez a lehetőség nem biztosított csendes honosságot, épp ezáltal nyíltak meg előtte a határok, és kezdődött el világjáró életmódja.

Sokat dolgozott, sikeres volt mindvégig, nagyon sok elfelejtett magyarnak és magyarul elfelejtettnek szerzett boldog órákat és sikerült visszaadnia a magyarságtudatukat Észak- és Dél-Amerikában, Új-Zélandon, Ausztrália-szerte vagy Afrikában.

A művész Torontóban hunyt el 2020. november 26-án. Az akkori járványügyi szigorítások és az utazási korlátozások miatt hamvait csak 2021. november 13-án sikerült hazahozni szülőfalujába.


FRISSÍTVE!

Az adás ITT meghallgatható a Marosvásárhelyi Rádió honlapján!


A Farkas András életét és munkásságát bemutató videófilm első része itt megtekinthető:

A sorozat következő epizódjait a néző majd megtalálja a YouTube videómegosztó-csatorna kínálatában.


A Vendégségben a Marosvásárhelyi Rádió műsora élőben hallgatható az FM 92,3 MHz, 96.00 MHz, 106,8 MHz, az AM 1197 KHz, 1323 KHz és a 1593 KHz frekvenciákon, valamint a www.marosvasarhelyiradio.ro honlapján csütörtökön, 12.00 és 13.00 óra között.

Kapcsolódó:

Örökre hazatért a világjáró énekes

In memoriam Farkas András

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb