CivilszféraErdélyKözéletKultúra

Kolozsvár – A bukovinai székelyek története

A Györkös Mányi Albert Emlékház rendezvénye

Dr. Ábrám Zoltán orvos, egyetemi tanár, közíró, az EMKE alelnöke tart előadást, valamint bemutatja a Bukovinától az Al-Dunáig című, 2019-ben a Garabontzia Könyvkiadó gondozásában megjelent könyvét.

Az író-olvasó találkozóra 2023. március 30-án, csütörtökön, 18.30 órától a Györkös Mányi Albert Emlékházban kerül sor.

Az előadás a bukovinai székelyek leszármazottairól, hangsúlyosan az Al-Duna mentére letelepedettekről is szól.

Fotó: Beliczay László/ Krónika (2020)

Ábrám Zoltán Színérváralján született (1963), ahol édesapja évtizedeken át református lelkész volt, édesanyja pedig orvosnő. Szatmárnémetiben érettségizett (1982), majd a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) szerzett diplomát (1989). Már diákkorában érdekelte az irodalom, a történelem, a kisebbségtudomány, a közélet, a sajtó, úgyhogy, amikor lehetőség adódott, ilyen téren is továbbtanult, Budapesten szerzett újságírói diplomát (1991). Eredeti szakmájában közegészségtannal és táplálkozástudománnyal foglalkozik – főorvos (1998), egyetemi tanár a MOGYE Közegészségtan Tanszékén (2006), óraadó a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karán – , megalakulásától fogva tanít a Református Asszisztensképző Iskolában, amelynek négy évig igazgatója is volt (2004-2008). Az EMKE országos alelnöke. Ösztöndíjas kutatóként dolgozott Budapesten és Oxfordban. Mindezek mellett tíz – magyar, angol és román nyelven megjelent – orvosi szakmunka szerzője/ társszerzője, önállóan pedig 18 kötetet publikált ezidáig. 

A bukovinai csángókról szóló kötet címoldala

Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várnak a szervezők!

Az est házigazdája Kós Katalin.

Tekintettel az esetleges tavaszi influenza-járványhelyzetre, kérik a fokozott felelősség vállalását. Bármilyen jellemző tünet esetén fontolják meg, hogy részt vesznek-e az eseményen!

A Györkös Mányi Albert Emlékház közlése nyomán

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb