CivilszféraSzékelyföld

Milyen volt 2022?

Évértékelő

Tavaly ilyenkor is azt írtuk, hogy történelmi volt az előző, a 2021-es év. Mit mondjunk? A 2022-es is rendkívülinek bizonyult. Valahogy, nagy nehezen kiszabadultunk a vírus fogságából, visszarendeződtünk. Hogy mekkora károk keletkeztek a közösség, a kultúra és a gazdaság életében, azt még mostanra sem tudtuk kideríteni. Annyi biztos, hogy semmi sem lesz olyan, mint volt annak előtte.

A portál egyik legszorgalmasabb és legnépszerűbb publicistája: Péter páter dedikál – Fotó: Simó Márton

A tavalyi évben az Eloszekelyfold.ro című portálunkat 183271 alkalommal kereste fel 89675 látogató 2,04 írást olvasva el átlagosan a 405 publikációból. Régi honlapunk, az www.eszm.ro „karanténba” került, mert nem kívántuk fenntartani azt az előfizetést és azt a tárhelyet, amelyet korábban béreltünk, a szolgáltató pedig nem tudta, inkább nem akarta átirányítani vagy rábízni az új partnerre az ott felhalmozott információmennyiséget. Ez a honlap 36780 alkalommal 24400 látogatót vonzott. Archívumként megtartjuk a 9. éve óta működő „újságunkat” is, amely fénykorában negyedmillió olvasót csábított olykor évente, és az összes megtekintések száma 946736 volt ez idő alatt. Egy ideig  fő honlapunk is „gyengélkedett”, de sikerült ezt is újra üzembe helyeznünk. Legnépszerűbb írásunknak tavaly Sebestyén Péter Állam/ férfi című publicisztikája bizonyult, amelyre 2154 alkalommal kerestek rá.

Albert Ramona New Yorkban élő formatervező-építész

Kedvenc és másik igen népszerű írásunk a New Yorkban élő Albert Ramona építésszel készült interjúnk volt, de ugyanakkor olvasóink nagy figyelemmel kísérték a Bánja-e a székely? című riportsorozat utolsó udvarhelyszéki darabjait; a Gagymentéről, Székelyandrásfalván, Galambfalván, Bögözön, Felsőboldogfalván át haladva érkeztünk fel Udvarhelyig, végiglátogatva a közigazgatásilag odacsatolt falvakat, s ott tartunk, hogy hamarosan könyv formájában is megjelenik a két és fél éve készülő sorozat első kötete. A terepbejárást folytatjuk Erdővidék és Gyergyó irányában.

Kettős nagykapu Magyarandrásfalván

Nyilvánvaló, hogy igyekeztünk valamelyest követni az orosz-ukrán konfliktust is, néha első kézből kaptunk információkat, olykor pedig igyekeztünk tárgyilagos összeállításokkal segíteni a tájékozódást. Annyit hallottunk a gázról, a folyamatos áremelkedésekről, hogy nagyon fűteni sem merünk. Még szerencse, hogy rendkívülien enyhe volt idáig a tél. Van viszont egy népi mondás még a klímaváltozás előtti korból: február hol a nyár?

Folytattuk az együttműködést a Charta XXI. mozgalommal és az Új Város katolikus portállal. Számunkra is fontos volt a romániai népszámlálás, erőnk szerint igyekeztünk mozgósítani az embereket. „Megfogyva bár, de törve nem.”

Rövid készülődést és tájékozódást követően folytatjuk a riportsorozatot. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor áprilistól kezdve kerülnek fel a világhálóra az újabb részletek. Folytatni akarjuk a hagyományos stílusú házak feltérképezését, és keressük azokat a partnereket, akiket be tudunk léptetni a SICVLICVM-klubba. És írjuk, amit az élet diktál!

SICVLICVM-plakett bronzból – Lázár Imre harangöntő műhelyében készült

Köszönjük munkatársainknak a sok önzetlen segítséget! Köszönjük a támogatást! És – természetesen – köszönjük az olvasói kitartást!

Jó munkát! Jó évet! Magunknak és mindenkinek.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb