Élet-módÉpítészetKultúra

Bánja-e a székely? (29.1.) – „Innen csak indulni lehet, / s aki indul…”

Galambfalva községben járunk

Nem véletlenül került a címbe a Kányádi-idézet. Előbb azonban közelítsünk rá a helyre. A két Galambfalva élt a lehetőséggel, és érvényes referendummal 2004-ben levált Bögöz községről. Az új felállásban mondhatni saját fejlődési pályára léphetett, ami meg is látszik mind a két ide tartozó településen.

A görögkeleti templom – A szerző felvétele

Nagygalambfalva a községközpont, egyébként régebbi település, innen történt a kirajzás, valamelyest előnyösebb a fekvése is: a Nagy-Küküllő jobb partján, a Székelyudvarhely és Székelykeresztúr között haladó 137-es számú megyei út mentén fekszik. Kisgalambfalva a folyó túlpartján, a megyeiből leágazó, szintén aszfaltburkolattal ellátott községi úton közelíthető meg – ez a távolság mintegy 900 méter –, közvetlenül Nagygalambfalva Betfalva felé eső nyugati kijáratánál kell balra fordulnunk, hogy odaérjünk.

A református templom

A két település közötti réten – szintén „kis folyónk, a Nagy-Küküllő” bal partján, ahogy a község szülötte, Kányádi Sándor költő is írta – található a Vadgalambfalva nevű cigány telep. Előbb a riportsorozatunkban folyamatosan alkalmazott általános „optikával”, friss statisztikai és gazdasági adatok ismeretében közelítünk rá a helyre. Aztán külön-külön igyekszünk szemlézni a települések külső, „belső” és építészeti képét egyaránt… Tovább

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb