KözéletKultúraSzékelyföld

A sajtónk és a jövő

A Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének közlése nyomán

A Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületét aggodalommal töltik el az erdélyi magyar nyelvű nyomtatott sajtót érő intézkedések. A közelmúltban nyilvánosságra került adatok szerint megszűnik a Krónika, a Székelyhon és a Székely Hírmondó című napilapok, az Előretolt Helyőrség irodalmi melléklet, a Heti Hirdető hetilap, valamint a Nőileg havi magazin nyomtatott változata.

A kiadó Príma Press Kft. 2023. január 1-től a jelenlegi 297 alkalmazottja közül 251-et elbocsát. A lapterjesztők és tördelők mellett szép számban találhatók korrektorok, szerkesztők és újságírók is.
Az utcára kerülők magas, közel 85 százalékos aránya arra utal, hogy az említett kiadványok nyomtatott formában történő megjelentetésének a beszüntetése nem átmeneti intézkedés, amint azt az október 19-én megjelent szűkszavú közleményükben a tulajdonosok bejelentették, hanem végleges.

Magyar Hang/ Lukács Csaba grafikája

Mindezek tükrében a munkahely nélkül maradt kollégák sorsa mellett az erdélyi magyar nyelvű nyomtatott sajtó jövője is aggaszt bennünket, minthogy annak fenntartását nemzeti önazonosságunk megőrzése szempontjából is fontosnak tartjuk. A lapok a tájékoztatáson kívül az igényes nyelvhasználatnak, értékeink felmutatásának, egymás megismerésének is fontos eszközei, kultúrateremtő és-terjesztő szerepük van. A kultúrát pedig nem szabad üzleti szempontok függvényévé tenni. Nem termel pénzben mérhető azonnali hasznot, de hosszú távon ez a legjövedelmezőbb befektetés, bizonyság rá a történelemi tapasztalat. A hiánya társadalmi összeomláshoz vezethet.

A nyomtatott sajtó vitathatatlanul közszolgálatot teljesít. Fennmaradása létkérdés, az erdélyi magyarság számára különösképpen az. És mi – utódainkat is beleértve – magyarként akarunk a szülőföldünkön megmaradni.

Sepsiszentgyörgy, 2022. november 10.

A SZMÚE közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb