FotóművészetKultúraSzékelyföld

Erdővidéki hétköznapok – fényképtárlat Baróton

Erdővidéki Közművelődési Napok

A XXVIII. Erdővidéki Közművelődési Napok keretében 2022. november 23-án, szerdán 16 órától a baróti református templom előtti téren kerül bemutatásra a 2019. és 2020. évi, Orbán Balázs nevét viselő fotódokumentációs táborok anyagából válogatott fotótárlat.

Nagy Botond felvétele

Megnyitóbeszédet mond P. Buzogány Árpád, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont művelődésszervező munkatársa. Házigazda: Demeter László.

Sorban a 39-ik, 40-ik és 41-ik fotódokumentációs esemény a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Erdővidék Múzeuma – Barót és az Exposia Fotográfiai Alkotócsoport szervezésében valósult meg 2019. április 26. – május 3, 2019. október 16–23, és 2020. október 16–23. között a baróti Gaál Mózes Közművelődési Egyesület támogatásával.

Kuthi Lázár: Cserépszárító Nagybaconban

A Kovászna megye északnyugati sarkában elterülő erdővidéki történelmi tájegységre ellátogató székelyföldi és magyarországi képírók: Ádám Gyula (Csíkszereda), Balázs Ödön (Székelyudvarhely) szervező, Bartók Izabella (Sepsiszentgyörgy), Csíki Csaba (Csíkszentdomokos), Hlavathy Károly (Sepsiszentgyörgy), Kerekes István (Kazincbarcika – Magyarország), Kovács László Attila (Sepsiszentgyörgy), Kuthi Lázár (Székelyudvarhely), Nagy Botond (Marosvásárhely), Pap Elek (Nagykőrös – Magyarország), Péli László (Dabas – Magyarország), Sándor-Tóth Zsuzsanna (Hatvan – Magyarország), Szabó Béla (Öttevény – Magyarország), Vinczefi László (Sepsiszentgyörgy) hagyományukhoz híven vizuális értékmentést végeztek a vidék falvaiban, mivel a megörökítésre érdemes pillanatokat, a múló jelent a rendelkezésükre álló fotótechnika segítségével rögzítették, de a figyelmüket nem kerülték el a jelenkor ízlésvilágát, vívmányait reflektáló képek sem. Az évente más-más tájegységen szervezett fotótáborok elsődleges célja a még meglévő, múltat idéző építmények, tárgyak, motívumok, mesterségek, élethelyzetek, a tájban élő ember ünnep- és hétköznapjainak, a változó és tünékeny emberi arcok, tájak megörökítése.

Sándor-Tóth Zsuzsánna: Miklósvári kovács

A Forrásközpont közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb