KultúraSzékelyföld

Az ekhós szekér nyomában

24. Műkedvelő színjátszó társulatok találkozója Szentábrahámon

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont partnerségben a Szentábrahámi Fiatal Házasok Csoportjával és Szentábrahám Község Polgármesteri Hivatalával idén, két év kihagyás után, megszervezi Az ekhós szekér nyomában elnevezésű amatőr színjátszó találkozót szombaton, november 19-én, 10 órától a szentábrahámi művelődési házban. A 24-ik alkalommal megrendezett találkozó célja a környék amatőr színjátszó társulatainak összefogása, tapasztalatcseréjük és későbbi együttműködési lehetőségeik megteremtése.

Idén a következő társulatok lépnek fel: Agyagfalva Színjátszó Csoportja, Bencéd Színjátszó Csoportja, Bögöz Színjátszó Csoportja, Csíkvacsárcsi Színjátszó Csoportja, Farkaslaka Színjátszó Csoportja, Gagy Színjátszó Csoportja, a kisgalambfalvi RégiMotorosok, Kobátfalva Színjátszó Csoportja, Oroszhegy Színjátszó Csoportja, a Vadrózsák Színjátszó Csoport Rugonfalváról, a siklódi TariSnyások Színjátszó Csoport, a Vigyorgók Színjátszó Csoport Szentegyházáról, a székelykeresztúri Fagyöngy Színjátszó Csoport, valamint a székelyudvarhelyi Nyugdíjas Önsegélyző Pénztár, ám a találkozón összesen 22 társulat tagjai vesznek részt.

Gagy színjátszó csoportjának előadása – Homoródújfalu, 2019. november 16.

Az ekhós szekér nyomában a felnőtt műkedvelő színjátszók legismertebb rendezvénye a megyében. Az elmúlt években az udvarhelyszéki településeken körbejárt e találkozó. A kilencvenes években a Homoród-menti falvak találkozójaként indított rendezvény hosszabb megszakítás után 2008-ban Homoródkarácsonyfalvára vonzotta a felnőtt színjátszókat. Farkaslaka 2009-ben, Lövéte 2010-ben, Rugonfalva 2011-ben volt házigazda, majd 2012-ben Kisgalambfalva, 2013-ban ismét Farkaslaka következett, 2014-ben Kobátfalva, 2015-ben Gagy, 2016-ban Agyagfalva, 2017-ben Siklód adott otthont a találkozónak, 2018-ban pedig Bencédben, 2019-ben Homoródújfaluban találkoztak. 2020 és 2021-ben sem maradt el a rendezvény, online formában tartottuk meg a találkozót, régi színjátszós felvételek levetítésével.

A szentegyházi Vigyorgók Színjátszó Csoport előadása – Homoródújfalu, 2019. november 16.

Az évi rendszerességgel megtartott találkozó fő szervezője a Hargita Megye Tanácsa fenntartásában működő Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, támogatók: Communitas Alapítvány Romániai Magyar Demokrata Szövetség. Házigazda: a Szentábrahámi Fiatal Házasok Csoportja.

Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak a szentábrahámi művelődési házba, a műkedvelő színjátszó társulatok 24. találkozójára!

Fotók: Hagyomany.ro

 

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb