CivilszféraÉlet-módKultúraNéprajz

Népviselet és nemzetstratégia

Tanácskozás Lövétén

Pénteken, november 11-én egynapos tanácskozást szervezett a lövétei Népiskolában a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI). Az esemény apropóját Mihály János történész alapötlete szolgáltatta, az az elképzelés, amely alapján létrejöttek a Homoródmentén és a Sóvidéken a népviseleti találkozók.

Nagyjából egy évtizeddel ezelőtt dolgozta ki a Lövétén élő ötletgazda – még a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársaként – ezeknek a találkozóknak a programját. Első évben Hargita Megye Tanácsa, a továbbiakban pedig az NSKI szervezésében és anyagi támogatásával valósult meg, előbb a két Homoród-mentén, aztán a Sóvidéken is.

Tavalyelőtt a koronavírus-járvány, idén az orosz-ukrán konfliktus miatti forráselvonások következtében torpant meg a jelentős tömegeket megmozgató és komoly értékeket felvonultató rendezvények sora.

Szász Jenő mérnök, közgazdász, az NSKI elnöke

Szász Jenő, az NSKI elnöke – újragondolva az alapkoncepciót – most Udvarhelyszék egész területére kiterjesztené az ilyen találkozókat, amelyek beágyazhatók akár egy-egy többnapos, az egész régiót megmozgató események sorába. Ezzel a megfontolással hívták meg a megyei tanács tisztségviselőit erre az alkalomra – Bíró Barna Botond alelnököt és Sinka Arnold megyei tanácsost – , az érintett községek polgármestereit és a kulturális intézmények munkatársait, a civileket, valamint a sajtómunkásokat.

A résztvevők – elöl a népviseletbe öltözöttek csoportja – Simó Márton felvétele

Az újragondolás egy hosszabb folyamat. Úgy tűnik, hogy a felek kellőképpen nyitottak a „módszertan” kidolgozására, a közös munkára, amelyhez igénybe vehetnek helyi és magyarországi forrásokat, bevonhatnak itt élő támogatókat, hagyományőrzőket, kézműveseket és együttműködhetnek majd az Udvarhelyszéken működő történelmi egyházak lelkészeivel is.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb