CivilszféraErdélyKárpát-medenceKultúraTörténelem

Dr. Kálmán Attila előadása az erdélyi magyar arisztokráciáról

Az Orbán Balázs Akadémia programja

November 8-án, kedden este került sor a marosvásárhelyi történész előadására a Tamási Áron Gimnázium Nyirő József termében. Amint megszokhattuk, most is népes közönség jelent meg erre az emlékezetes alkalomra.

Dr. Kálmán Attila Marosvásárhelyen élő történész, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas elméleti líceum történelemtanára, a közép-erdélyi kastélyok egyik legismertebb szakértője, népszerűsítője és támogatója. Túl ezen kiváló ismerője az erdélyi emlékirat-irodalomnak, és a történelmi családok életrajzában, a családfakutatásában is jártas.

Fotó: Simó Márton

A székelyudvarhelyi előadás bevezetőjében szólt úgy általában az európai arisztokráciáról, majd pár szóban kitért néhány fontosabb és ismert magyarországi főúri család viselt dolgaira. Nyilvánvaló, hogy nem feledkezett meg a Rhédeyek és brit királyi család, a Windsor-ház közötti rokonságról, meg arról sem, hogy Károly herceg, azaz immár III. Károly is székelyföldi gyökerekkel rendelkezik, amelyeket évtizedek óta tudatosan ápol. A kétrészes előadásban szó volt a legismertebb erdélyi és székely főurakról, a bárói és a grófi „intézmény” születéséről és történelmi fejlődéséről, majd a második részben az arisztokraták és a kultúra kapcsolatáról.

Valóban beteljesedett, amit az előadó jósolt, mindenki telítetten és felerősödött kíváncsisággal fordult múltunk e fontos szegmense felé: illik pótolni és kiegészíteni a kapcsolódó ismereteket. Így tértünk haza a program végén, bár szívesen hallgattuk volna még sokáig Kálmán Attilát. Feszes, jól megszerkesztett, érdekfeszítő előadás volt.

Az előadás a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI, Budapest) támogatásával, az Orbán Balázs Akadémia Egyesület (Székelyudvarhely) szervezésében valósult meg.


Farkas Antal kollégánk az itt elhangzott teljes anyagot rögzítette.

Ez a felvétel segít a tájékozódásban és az utólagos ráhangolódásban, illetve további érdeklődőket toborozhat.

Az Orbán Balázs Akadémia következő előadására december 13-án fog sor kerülni. Igyekszünk majd arra a rendezvényre is felhívni barátaink és követőink figyelmét.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb