KultúraSzépirodalom

Asszony a fronton

Száz éve született Polcz Alaine

Polcz Alaine-nek volt bátorsága mindenkinek tudomására hozni a világtörténelem falára festett magánfreskót, a háború és a házasság gyötrelmeit. Amelyek nélkül nem lett volna az, aki lett. Pszichológus, tanatológus, a Hospice Mozgalom hazai alapítója, a haldoklók és családtagjaik támasza.

A gazdag és szakmailag termékeny élet mély fájdalma maradt, hogy a betegségek következtében Polcz Alaine-nek nem születhetett gyermeke. Második férjéért, Mészöly Miklósért 52 éven át hűségesen dobogó szíve pedig képes volt a megcsalásokat is megbocsátani. Újra meg újra.

Férjével, Mészöly Miklóssal az 1950-es években

Polcz Alaine így vallott egy Schäffer Erzsébetnek adott interjúban: Hogy a kihívásokat hogyan fogadod, és mit teszel, az már a te dolgod. Nekem minden bajomból jöttek a jók. A nagy csődökből, a nagy betegségekből, a háborúból. Sokszor elgondolom, szűkösebb lenne az életem, ha – mint ahogyan indult – Magyarvalkón tanítónő lennék. (…) Ezt akartam. És sors lenne az is. De másképp történt. Egy alkotó ember felesége vagyok, otthont teremtek köré, sok éve már. Aztán a saját munkám, először a pszichiátrián, majd a gyerekklinikán és most a haldoklók között. És ott az írás, ami máig tartó, nagy örömöm lett… Tovább

Polcz Alaine könyvei

Kapcsolódó

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb