képzőművészetkiállítás

Székelyudvarhely – Nagy György képzőművész kiállítása

A tárlat a Haáz Rezső Múzeum Kossuth utcai galériájában

Nagy György tanár, szobrász- és grafikusművész, a székelyudvarhelyi főtéri szökőkút Aratónő alakjának alkotója. Az ő munkáiból nyílik kiállítás Ilyen az élet tubicám címmel a Haáz Rezső Múzeum Képtárában 2022. május 26-án, csütörtökön 18 órakor.

A kiállítást megnyitja: Kelemen Albert művészettörténész, népdalokat énekel Fábián Katalin. Házigazda: Miklós Zoltán múzeumigazgató.

Nagy György képzőművész – Kelemen Albert felvétele

Nagy György 1928-ban született Sajószentandráson. Apja református lelkész volt, aki szolgált Bikafalván is. Kolozsváron, Fogarasban, Désen tanult, majd László Gyula régész-festőművész biztatására 1948-ban iratkozott be az akkor induló kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolára. A szobrászat szakon évfolyamtársai voltak Székely József és Orbán Áron, illetve a grafikus Krafft László, a festő Maszelka János és Sepsi Lajos, kedvükért később Székelyudvarhelyen telepedett le. Részese volt az első székelyudvarhelyi művésztelepi kísérletnek, majd Zetelakán és Székelyudvarhelyen tanított, nyugdíjazása után a Palló Imre Művészeti Szakközépiskolába hívták meg rajz és szobrászat tanárként.

Szobrászat szakot végzett, de mellette mindig szívesen rajzolt, és rajzol mind a mai napig. A vidéki témák közül az állatábrázolások számottevőek, de emberalakos kompozíciókat is sorozatokban készít. Rajzai közös vonása, hogy kizárólag figuratív alkotások, a lovak ábrázolásai mellett vannak falusi életformát bemutató képek és fiatalokat különféle helyzetekben megjelenítő képek is. Székelyudvarhelyen lovas rajzai a legismertebbek, ő az, aki pár vonallal megjeleníti a ló temperamentumát, magatartását, gyorsaságát vagy lassúságát, vidámságát vagy szomorúságát, makacsságát vagy fáradtságát.

Nagy György alkotása

A székelyudvarhelyi kiállításán látható anyag nagy része magánszemélyektől és olyan gyűjteményekből érkezett, mint a Szombatfalvi Református Öregotthon vagy a Homoródszentmártoni Román Viktor Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor gyűjteménye. Pasztellek, tus-, szén- és ceruzarajzok, illetve néhány kisplasztika látható a június 21-ig nyitva tartó tárlaton.

Sok szeretettel várják az érdeklődőket Nagy György május 26-i kiállításmegnyitó eseményére a Kossuth utcai Képtárban, amelynek támogatója a Gondűző Étterem.

A Haáz Rezső Múzeum közlése nyomán

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb