PublicisztikaVallás

Az elhengerített kő

Húsvét, 2022.

Várnánk a tavaszt, de nem jő… Legalábbis nem látszik. Mert kő fedi a gyepet. Elzárja az életet. Elfojtja a lélegző, élni akaró zöldet. Beszorítja a holtat a föld koporsójába. Az élőt is, az élősködőt is. Nincs sár a kövön. De virág sem nyílik. Sziklák hasadékaiban azonban föl-föl tűnik egy meggyökerezett mag. Ami aztán évek, évtizedek alatt szétfeszíti a követ. Esőcseppek, viharok, villámok mossák, koptatják, törik az évmilliós sziklákat és a víz lassan utat talál magának.

Nem kell ahhoz bomba, becsapódó rakéta, hogy a követ porrá zúzza. Csak egy vízcseppnek kell paskolnia rendesen, ütemesen, következetesen, megállás nélkül. És a kő enged. Előtör közüle-mögüle az élet, és áramlik. A forrástól az óceánig. Mert az élet nem nyughat. Hiába útjában az akadály, hiába tornyosulnak kőgörgetegek a patak mentén. A víz szalad, a kő marad. Némán, fehéren, szótlanul, de beszédesen állja az évmilliók viharát. Beszél. Tanít.

A piramis köve, a Stonehenge, a Parnasszus, az Egyeskő Sziklája, a Csomolungma hófödte bérce, a Nagykőhavas, a Királykő, a Kecskekő, a Likas-kő, az Ünőkő, a Szarvaskő, a kővári rom mind-mind beszél. Emberről, múltról, vérről, halálról, győzelemről. Andezitek, mészkők és gránitok, márványok és travertinek. Faragott obeliszkek és emberfaragta-stukkók, angyal és ördögfióka figurák katedrálisok ormain. Ahová emberi szem alig ér fel, de ahol a középkori kőfaragó mester minden apró részletet kidolgozott, mert az örökkévalóságnak alkotott. Ahogyan a mester, Michelangelo is csak annyit sejtetett a titokból: lefaragom róla a fölösleget. Mert benne van a kőben az istenarc, vagy az örök pusztulás. És nálad a véső, tőled függ, hogy mit faragsz ki belőle.

És ott az elhengerített kő Jézus sírjának bejáratánál. Mert feltámadt harmadnapra.

Ki tudja elhengeríteni a követ? – kérdezték még Lázár feltámasztása előtt. Bizony mondom nektek, ha ezek nem beszélnek, a kövek szólalnak meg! /Jönnek majd idők, amikor abból, amit most láttok, kő kövön nem marad…. /Te vagy a kőszikla, és én erre a sziklára építem egyházamat s a pokol kapui nem vesznek erőt rajta./ Az vesse rá az első követ, aki közületek bűn nélkül van. / Melyiketek az az édesapa, aki ha fia kenyeret kér, követ adna neki? /Változtasd át ezeket a köveket kenyérré…/ Nem csak kenyérrel él az ember!

Ő az a kő, akit az emberek elvetettek, de Isten szegletkővé tette. Mert angyalok hordoznak tenyerükön, hogy kőbe ne üsd lábadat! Mert aki botránykő lesz, ellenem szegülve, aki megbotránkoztat egyet is a kicsinyek közül, jobb lett volna, ha malomkövet kötöttek volna a nyakába és a tengerbe dobták volna…

Hej, mi a kő, terméskő?

Ami még a szekér tengelyét is arrébb tolja. Mert védi a határt, hogy a gazda birtokon belül maradjon, s az idegen megtanulja tisztelni a másét. Melyik jócselekedetemért akartok megkövezni? Erre köveket ragadtak, de ő kiszabadította magát közülük, és eltávozott…

Jákob párnája egy kő volt, amiből másnap oltárt épített. Dávid parittyájában egy kis kő volt, ami homlokon sújtotta a rettegett, hatalmas Góliátot. Jézus, ahogy az élő vízről beszélt, leült egy kőre, a kút kávájára, amíg a szamariai asszony felhúzta a vizet. A kő tartja a házat. Ezért fontos, milyen alapra építjük azt. Aki hallgatja szavaimat és tettekre is váltja, hasonló ahhoz az emberhez, aki házát sziklára építette. Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvített a szél, de a ház nem omlott össze, mert sziklára épült,- mondja a mi Urunk.

Az élet Ura elhengerítette a követ.

Nem állhat útjában semmi, ami üdvösségünk akadályát képezné. Ráhullott a halál bilincsére és széttörte azt, amivel mostanig a sátán fogva tartotta az emberi nemet. A kőbe vésett parancsokat tökéletesítette és beteljesítette. Új életet lehelt belénk. Mert ő a kövekből is tud fiakat támasztani magának. Mi is az elhengerített kő tanúi vagyunk. A Szegletkő ott áll életünk ormán. Mutatja a határt, a szakadék és a keskeny út között.

Ő üdvösségünk sziklája, akiben megkapaszkodhatunk, aki jelzi, az utat. Aki maga az Út, az Igazság, a Feltámadás és az Élet.

Kapcsolódó

Felnyitották Jézus sírját

Láthatjuk-e Jézus arcmását?

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb